interjú;előválasztás;Dobrev Klára;

2021-10-16 06:00:00

Dobrev Klára: kevesebb "én", és több "mi" kellene, meg visszafogni az egóból

Amint nekiállunk a Fidesz-rendszer lebontásának, a korrupciós vagyon felszámolásának, összeomlik a párt is – állítja Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció kormányfőjelöltje.

Az előválasztás második fordulójában a vártnál sokkal többen voksoltak. Kinek kedvezhet most a magas részvétel?

Ezzel nem foglalkozom. Az első forduló előtt azt mondták, a magas részvétel nem nekem kedvez, aztán ismerjük a végeredményt.

Akkor nyert, és a Závecz Research felmérése szerint a Márki-Zay Péterrel vívott tévévitájukból is nyertesen került ki.

Így van, de ennél talán még fontosabb is az, hogy a vita megmutatta, az előválasztásnak van tétje. Politikailag az, hogy egy progresszív-baloldali, vagy egy jobboldali-konzervatív kormányfője lesz-e az országnak. Személyesen az, hogy egy olyan miniszterelnök irányítja-e majd az országot, aki csapatjátékos. Egy kicsit kevesebb „én”, és több „mi” kellene szerintem, meg visszafogni az egóból. A vita azt is megmutatta, ki az, aki szavahihetőbb közülünk.

Annyi biztos: hazugozásból, alkalmatlanozásból nem volt hiány a kampány végén. Ma viszont lezárul az előválasztás, és talán már vasárnap győztest hirdetnek. De vajon az eldurvuló csaták is véget érnek egy csapásra? Holnaptól már nem nevezik egymást hazaárulónak, alkalmatlannak?

Végig nagyon ügyeltem arra, hogy semmilyen hazugság, se véletlenül, se pedig fáradtan ne hagyja el a számat. Úgy látom, az első forduló végéig abszolút elfogadhatóak, a demokratikus diskurzus keretei közöttiek maradtak a jelöltek vitái. Ezután viszont ámokfutásba kezdett a két úriember, (Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely – a szerk.), majd Péter később sem változtatott. Ez már átlépett egy határt, ez már nem az én stílusom. Én könnyen elviselem a sértéseket, de azok egy idő után már nem a politikusokat sebzik, hanem a szavazóinkat. Akkor például, amikor fideszeseknek, hazát elárulóknak nevezik őket.

Márki-Zay Péter szerint az ön támogatói és DK-s politikusok sem finomkodtak a kampányban.

Ha Facebook-kommentelők mögé bújnánk, akkor hosszú lenne a listám, amikor fel szeretném sorolni, mit kapok Márki-Zay Péter követőitől. Én azokért a szavakért vagyok felelős, amik elhagyják a számat – mint ahogy ő is. Szóvá sem tettem volna mindazt az igazságtalanságot, amiket Márki-Zay Péter politikustársaitól kaptunk, kezdve Lukácsi Katalintól a minket zsarolással vádoló Popovics Juditig.

Volt olyan mondata a kampányban, amit megbánt már?

Nem tudok olyan fáradt lenni, hogy lehazaárulózzam a másikat.

Márki-Zay Péter arra hivatkozik, nem ezt mondta.

Akkor azt mondom: nem tudok olyan fáradt lenni, hogy azt mondjam az ellenfeleim támogatóiról, hogy elárulják a hazát. Péter védekezése nagyjából olyan volt, mint Orbán Viktoréké a Tokaj-botrányban a bíróság előtt, hogy az igazából nem is volt taggyűlés, csak éppen annak látszott. Egy politikust a mondatai és a tettei határoznak meg. Nem mondhatom utólag, hogy a mondataim nem érvényesek.

És a múltja mennyiben határoz meg egy politikust? Mert önnek erős kötődése van az úgynevezett „2010 előtti világhoz”, amit most mindenki meghaladni akar.

Ugyanannyira, mint egy átlagembert, aki 2010 előtt élt. Egyáltalán nem gondolnám, hogy 2010 előtti válaszokat lehet adni valamilyen problémára 2021-ben, vagy 2022-ben. Aki így gondolja, az éppen a lényegről akarja elterelni a figyelmet. Arról, hogy mit gondol a jövőről.

Megvan Márki-Zay Péter száma önnek?

Meg, persze.

Nem lett volna egyszerűbb időnként rácsörögni, megbeszélni a vitákat, hogy ne a nyilvánosság előtt essenek egymásnak?

Megpróbáltuk. A második forduló első napján, amikor messze nem indult még el az a hazugság-, és rágalomáradat, ami a további napokat jellemezte, még szó is volt az azóta ismertté vált közös nyilatkozat kiadásáról. De Péter pont azokat a mondatokat nem akarta beletenni, amelyek lecsillapították volna a kedélyeket. Ráadásul pont az sms-váltásunk közben jöttek a nyilvános „lefideszesezések”, meg az „elárultákahazátozások”, ezért kudarcba fulladt a próbálkozás. Pedig jó lett volna, ha az első forduló utáni szinte euforikus örömöt meg tudtuk volna tartani, és bánom, hogy Péter politikája ezt tönkretette.

Hogy lehet ezt a helyzetet reparálni a szavazótáborban?

Feladatunk lesz az előválasztás után, de meg fogjuk csinálni. Együtt.

Meglepte, hogy az MSZP vezetése – bár megosztottnak látszik a párt – végül Márki-Zay Péter mögé állt be?

Nyilván nem feladatom minősíteni az MSZP elnökségének a döntését, de az igen, hogy elmondjam: van baloldali politika Magyarországon, és aki azt akarja, hogy egy progresszív-baloldali kormánya legyen, az szavazzon rám.

Az előválasztási kampányában hány településre jutott el?

Összesen 25 ezer kilométert tettünk meg a DK-s politikusokkal, mind a 106 egyéni választókörzetet bejártuk, ennek a túlnyomó többségét én magam teljesítettem.

Hány aktivistát tudtak megmozgatni a kampányban?

Több ezret. Nekünk több emberünk van egyelőre, mint a többieknek összesen. A jövő évi választásoknak is ez lesz a tétje. A következő hónapokban végig kell talpalnunk az országban, csak így tudunk nyerni, mert nem lesz tévénk, napilapunk, nem lesz független sajtó addig.

Mennyi pénzből kampányoltak az előválasztás idején?

Az előválasztás költségelszámolására hamarosan sor fog kerülni, ennek az eredményét a pontos számmal a közvélemény tudomására hozzuk.

Ahhoz mit szól, hogy kéretlen támogatást kapott a kormánymédiától?

A Habony-Rogán Művek tudását nem becsülném le. Pontosan megértették, hogy nem Péter, hanem maga az ellenzéki összefogás a veszélyes rájuk. Minden ilyen lépésükkel az ellenzéki összefogást próbálják aláásni. Nagyon jó lenne, ha ezt végre Péter is megértené.

Ha miniszterelnökké választják, mindegyik pártnak lesz majd saját frakciója a parlamentben 2022 után?

Ez megállapodás a hat párt között. De nálunk nem a miniszterelnöknek lesz frakciója és 133 bólogató Jánosa. A miniszterelnöknek egy széles koalícióval kell majd együttműködnie. Ezért is kell olyan kormányfő, aki ennek érdekében képes lesz saját egójának háttérbe szorítására.

Márki-Zay Péternek lehet valamilyen formában saját frakciója?

Erről a koalíciós partnerek fognak megállapodni. Nem az én dolgom lesz miniszterelnökként.

Ha ön lesz a miniszterelnök, hány nő lesz a kormányában?

Azt szeretném, hogy minél több legyen. Erre bátorítom majd a koalíciós partnereket is. Minél több nőt szeretnék látni már az árnyékkormányban is, amit majd összeállítunk.

Az ön miniszterelnöksége alatt hogy nézne ki az elszámoltatás? Márki-Zay Péternek van egy egyszerű válasza: Hadházy Ákos ráveti magát a korrupciós ügyekre, ahogy eddig is tette.

Ennél picit bonyolultabb lesz azért jogi, pénzügyi, gazdasági szempontból. Az elszámoltatás előfeltétele, hogy lebontsuk a kétharmados törvényeket és az alaptörvényt, mert addig független intézményeket, független ügyészséget sem tudunk létrehozni. Polt Pétert éppen most betonozták be még 150 évre. Ezt el kell magyarázni az európai partnereinknek – én ezt már elkezdtem – és felhatalmazást kell szerezni hozzá a magyar néptől is. Magyarország azonnal be lép az Európai Ügyészségbe – innen egyből rengeteg dokumentációt kaphatunk majd, és elindulhat az elszámoltatás. De ezen kívül egy magyar antikorrupciós ügyészséget is létre kell hozni. És van még egy lépés, amit az új parlamentnek egyből meg kell tennie.

Mi lenne az?

Vagyonbiztosokat kinevezni minden olyan fideszes vagyontárgy felügyeletére, amivel kapcsolatban felmerül a gyanú, hogy törvénytelenül szerezték.

El tudja képzelni, hogy – mint a tévévitában is mondta – a fideszesekkel is leül egy új alkotmány kidolgozására?

Igen. Az egy nagyon más Fidesz lesz az összeomlás után…

Gondolja, hogy egy választási vereséget követően összeomlik a Fidesz?

Persze. Amint nekiállunk a Fidesz-rendszer lebontásának és a korrupciós vagyon felszámolásának, összeomlik a párt is. Mert ez tartja őket össze: a kétharmad, az érzet, hogy bármit megtehetnek, és a lopás. A Fidesz-szavazókat Orbán burokban tartja. A Fidesz-média legfontosabb szerepe, hogy elzárja a valóságtól a híveket. Ha a köztévében bemutatják majd Orbán Viktor hatvanpusztai birtokát, az felszabadult eufóriát okoz majd azon az oldalon is.

Nagyon optimista. Én egy végletesen feszült és megosztott országot látok.

Most még én is. De ezen túllépni a legnagyobb feladat. Orbán rendszerének lebontása vezet a békéhez. És valóban, igen optimista vagyok!