tüntetés;Olaszország;Róma város;

2021-10-16 19:11:49

"Soha többé fasizmust!" - Tízezrek tiltakoztak Rómában

Az Új Erő (Forza Nuova, FN) neofasiszta szervezet betiltását követelték.

Tízezrek tiltakoztak szombaton Rómában a szélsőjobboldal betiltását követelve, egy héttel azután, hogy erőszakba torkollt az oltási igazolvány kötelezővé tétele miatti tüntetés az olasz fővárosban.

"Soha többé fasizmust!" - hirdették transzparenseiken a felvonulók, akik az erőszakért felelőssé tett Új Erő (Forza Nuova, FN) neofasiszta szervezet betiltását követelték.

A megmozdulást szervező szakszervezetek szerint 200 ezer ember vett részt a tüntetésen, amelyre 800 busszal és 10 különvonattal vitték az embereket. Az olasz sajtó 50 ezerre becsülte a résztvevők létszámát.

"Nem csak a fasiszta squadrismónak kell választ adnunk, mert ez a tér mindazokat jelképezi, akik változást akarnak az országban, akik elutasítják a politikai erőszakot" - szögezte le a tüntetésen Maurizio Landini, az Olasz Általános Munkás Konföderáció (CGIL) baloldali szakszervezeti szövetség főtitkára a San Giovanni in Laterano téren, ahol rendszeresek a baloldali tiltakozások.

Az előző szombati tiltakozás és a CGIL székházának megtámadása után az FN több vezetőjét őrizetbe vették. Luigi Sbarra, az Olasz Munkás Szakszervezetek Konföderációjának (CISL) főtitkára szombaton a neofasiszta és a neonáci szervezetek betiltására szólított fel. A kormányzó, balközép Demokrata Párt szombaton bejelentette: már százezren írták alá az általuk kezdeményezett petíciót, amely arra szólítja fel az olasz törvényhozást, hogy tiltsa be a szélsőjobboldali szervezeteket.