Rác fürdő;

Egy év múlva nyit a Rác fürdő

Három hónapos felszámolói időhúzás után a főváros fürdőüzemeltető cége végre megkapta a Gellérthegy lábánál lévő Rác fürdő és szálloda kulcsait. Az ingatlanok szeptember elsejével kerültek (vissza) a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. tulajdonába – válaszolta Szűts Ildikó vezérigazgató a Népszava kérdésére.

A műszaki állapotfelmérés megkezdődött, a jövő héttől ideiglenes áramellátás is lesz az épületben, amely felgyorsíthatja a munkát. Mint a Népszava megtudta, az első felmérések igazolták az ellenzéki városvezetés és a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) sejtéseit: sajnos mind a fürdő, mind a szálló épülete nagyon rossz állapotban van, a több mint 10 évig gazdátlanul álló épületek súlyos károkat szenvedtek. 

A BGYH a fürdő és a hotel teljes műszaki állapotfelmérésének eredménye alapján tesz javaslatot a tulajdonos fővárosi önkormányzatnak a felújítás tervezett ütemére, költségvetésére, finanszírozására, beleértve a szálloda jövőbeni sorsát is. A felújítás a korábbi becslések szerint legkevesebb 2,5 milliárd forint és nyolc hónap lehet. Most úgy készülnek, hogy a Rác fürdő 2022 novemberében megnyitja kapuit.

A gyönyörűen felújított, különleges atmoszférájú fürdő és a mellé újonnan épített 67 szobás hotel a Demszky-kabinet leváltásakor már készen állt a használatra, de áldozatul esett az akkor megválasztott Tarlós István főpolgármester heves tisztogatási vágyának. A Rác fürdő rekonstrukciója volt ugyanis az egyik olyan projekt, amelyet az M4-es metró és a Bálna mellett Demszky Gábor főpolgármestersége alatt indítottak el, de a Tarlós-kabinet leállított, majd saját módon újrakezdett. (A metrókocsikat végül az eredeti menetrend szerint az Alstom szállította le, a Bálnát ugyan befejezték, de azután átadták az államnak.) A Demszky vezette önkormányzat még 2002-ben döntött a felújításról, de nem volt rá pénze, így 2002-ben megalapították a Rác Nosztalgia Kft.-t, amelybe a főváros az építmények alatti földterületet vitte, míg a betársuló Rác Beruházó Kft. vállalta a felújítást és a 67 szobás szálloda megépítését. A 16 ezer négyzetméteres komplexum kivitelezése 2005-ben kezdődött és 2010-re befejeződött.

Csakhogy BGYH Tarlós-féle új vezetése néhány hónap múlva bíróság elé citálta a Rác Nosztalgia Kft.-t, amelynek negyedrészben maga is tulajdonosa volt. Hiába kötöttek egy év múlva peren kívüli egyezséget, a beruházáshoz 7,6 milliárd forintos kölcsönt nyújtó MFB megorrolt a háta mögött kötött egyezség miatt, és felmondta a céggel kötött hitelszerződést. A városvezetés attól való félelmében, hogy dobra verik a fürdőt és a szállodát és ezzel elúszik a 250 milliós állami támogatás és az apportként bevitt telek, a költségvetési tartalékok terhére, erősen diszkontáron megvásárolta az MFB követeléseit, majd felszámolási eljárást kezdeményezett a Rác Nosztalgia Kft., illetve a Rác Beruházó Kft. ellen. Bár ezt később nemzetgazdasági szempontból kiemelt eljárássá tették, az eljárás csigalassúsággal zajlott, túllépve minden törvényi határidőt. Aligha függetlenül attól, hogy időről időre mások - Tiborcz István és Mészáros Lőrinc körei mellett külföldi és hazai ingatlanfejlesztők - is beneveztek az ingatlanok tulajdonjogáért folytatott versenyfutásba.

Az idén májusban megtartott árverésen végül a BGYH szerezte meg az ingatlanokat. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes akkor arról biztosított mindenkit, hogy a főváros feltett szándéka a patinás török köri fürdő felújítása és mielőbbi megnyitása a budapesti közönség előtt. Bár sem akkor, sem most nem látszik, miből is lesz rá pénze. A liciten való részvételhez szükséges összeget még Tarlós István főpolgármestersége idején biztosította a főváros. Ezt a döntés a Karácsony Gergely vezette közgyűlés is megerősítette, így az önkormányzati cég 7,4 milliárd forint erejéig szállhatott be a licitbe. Végül ennyire nem volt szükség, mivel egyetlen részvevőként 5,088 milliárdos kikiáltási áron vették vissza fürdőt és a szállodát, amire azonban rárakódott a felszámolás költsége. A maradék azonban aligha lesz elég a felújításra. A városvezetés abban bízik, hogy a most indult új uniós ciklusban támogatást kaphatnak rá, de ez nagyban függ a kormányváltástól. Egyelőre nem döntöttek a létesítmények későbbi üzemeltetési modelljéről, de az bizonyos, hogy a fürdőt a BGYH viszi tovább. A szállodára azonban várhatóan piaci szereplőt keresnek. 

VizsgáljákA Rác fürdő körüli játszmákat a tavaly nyáron alakult, mandátumát legutóbb jövő augusztusig meghosszabbító, korrupciógyanús ügyekben eljáró fővárosi vizsgalóbizottság is tárgyalja. Havasi Gábor bizottsági elnök a Népszavának azt mondta, hogy ez lehet az egyik ügy, ahol feljelentést tehetnek, de ehhez előbb pontosan fel kell mérni a jogi lehetőségeket, illetve azt, hogy mekkora kár érte Budapestet a nyitás elhalasztásával.