Márki-Zay Péter;

Az Új Világ Néppárt lehet a közös miniszterelnök-jelölt "otthona"

Nem alakul párttá a Mindenki Magyarországa Mozgalom, de szeretne egy frakciót a civilek számára Márki-Zay Péter.

Nagy volt az ünneplés vasárnap este?

Azért nyitottunk pezsgőt természetesen. Bőven éjfél után indultunk vissza Budapestről, a hazaérés után persze lefeküdt a család, de én csak négy-öt óra felé tudtam elaludni.

Hány tárgyalást bonyolított le hétfőn? 

A Momentum vezetésével találkoztam személyesen, természetesen a jövőbeni együttműködésről beszéltünk. Telefonon pedig rengeteg egyeztetést folytattam már eddig is a legkülönfélébb szereplőkkel. Hamarosan találkozom a Magyar Szocialista Párt, a DK és a Jobbik vezetésével is. A héten az összes ellenzéki párttal szeretnék tárgyalni.

 

Volt egy érdekes célzása a „bizonytalankodó pártokat” illetően, miszerint az "ellenzékváltásban" őket is leváltották. Ezt hogy kell érteni?

Én csak azt mondtam, hogy a bizonytalankodó pártokat szerencsére nem követték a szavazóik és jelentős számban mégis csak részt vettek és voksoltak az előválasztáson.

Mi lesz az egyeztetéseket követően?

Október 23-án szimbolikus lesz, ha mi együtt felállunk majd egy színpadra, egy közös demonstráció keretében. Ezután pedig már együtt folytatjuk a munkát, elsősorban a programalkotásra és a kampánystratégia kidolgozására gondolok.

Akkor az már biztos, hogy október 23-án minden párt vezetése kiáll ön mellé a színpadra?

Nagyon örülnék neki, de még nem beszéltünk róla mindenkivel.

Párttá alakul majd a Mindenki Magyarországa Mozgalom?

Továbbra sem tervezünk ilyet. Hála Istennek van elég párt Magyarországon, azt fogjuk támogatni, hogy ezek a pártok erősödjenek.

Nem egy biztos „párt-hátország” megteremtése lenne a logikus lépés?

Sokan javasolják, ez kétség kívül igaz. De mi eddig más irányba mentünk. Az MMM-nek fontos lenne, hogy sok korábbi Fidesz-szavazót is magához vonzzon a már meglévő rendkívül színes, jobb-, és baloldaliakat, konzervatívokat, liberálisokat, környezetvédőket tömörítő támogatók mellé. Számukra is szellemi otthont szeretnénk nyújtani. Lehet, hogy az Új Világ Néppárt (ÚVNP) lehet majd az a kezdeményezés, ami ezt az otthont majd megteremti.

Akkor Pálinkás József pártjának lehet majd frakciója az új parlamentben?

Szerintem ez egyáltalán nem kizárt. Nyilván nem egyedül az ÚVNP-nek, de a civileknek lehet egy frakciója majd. Egy, ha úgy tetszik, valódi néppárti frakció. Ez lehet, sőt kívánatosnak tartom.

Ez hány tagú lenne?

Egy frakcióhoz minimum öt ember kell. Nyilván az ember minél nagyobbat szeretne, tudomásul véve, hogy most a közös lista állításával lehet elérni ezt a célt.

Akkor a közös listán hány befutó helyet szeretne ennek a frakciónak, mint a miniszterelnök-jelölt képviselőcsoportjának?

Nem konkrét számmal készülök az egyeztetésekre. Azt szeretném elérni, hogy a különböző társadalmi csoportok arányosan és egyformán legyenek képviselve a magyar parlamentben. Például ezért tettem az a miniszterelnök-jelöltek többsége által elfogadott javaslatot is, hogy három roma politikusnak is adjunk helyet a közös lista első harminc helyében.