NER;

2021-10-20 06:20:00

Lista alapján kopogtatnak be az otthonokba állami alkalmazottak

Azt tudakolják, hogy az ott lakók támogatják-e a Fidesz politikáját

Úgy néz ki, nem csak a Békemenetre toboroznak állami alkalmazottak, lapunknak több, egymástól független forrás arról számolt be: közmunkások és önkormányzati dolgozók járják a vidéki falvakat, olykor falubusszal utazva körbe a települést, és egy lista alapján kopogtatnak be az otthonokba. Azt tudakolják, hogy az ott lakók támogatják-e a Fidesz politikáját, vagy sem. Egy baloldali polgármester azt mondta: több tucat olyan észak-magyarországi kistelepülésről tud, ahol vagy egy érettségizett közmunkás, vagy pedig a hivatal egyik alkalmazottja járt körbe laptoppal, és az elköteleződésükről faggatta a címlistán szereplőket. 

– Az egyik ilyen aktivista, akivel egyébként jóban vagyok, elmesélte, hogy a listát eleve készen  kapták, tehát nem neki kellett eldönteni, hogy hová csenget be, és hová nem – állította.

– Nem tudjuk, kihez fordulhatnánk: az imént csöngettek be hozzánk, hogy aláírásokat gyűjtenek a Fidesznek, és a "Magyar Falu" feliratú önkormányzati busszal jöttek – számolt be lapunknak egy tatárszentgyörgyi család is. – Felháborítónak tartjuk, hogy így feltérképezik a politikai hovatartozását az egész falunak, és nem utolsó sorban a mi pénzünkből a Fidesznek gyűjtenek aláírásokat. Önkormányzati dolgozók voltak, önkormányzati autóval nálunk, maga a kisbusz amúgy máskor egész nap a fideszes polgármester háza előtt áll, még nem láttuk más célra használni – írták lapunknak. Az ügyben megkerestük Szehofner József Tatárszentgyörgy kormánypárti polgármesterét. Azt kérdeztük tőle, valóban önkormányzati pénzből működtetett busszal, önkormányzati dolgozók kampányolnak-e faluban a Fidesz mellett, ha igen, ezt milyen megfontolásból teszik, illetve, hogy ő polgármesterként adott-e utasítást ilyen jellegű munkavégzésre az irányítása alatt dolgozó embereknek, de lapzártánkig nem válaszolt, és nem reagált az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre a Fidesz sajtóirodája sem. Megkérdeztünk több polgármestert abból a borsodi kistérségből is, ahonnét szintén jelzéseket kaptunk a fenti jelenségről. Kis Attila, Zemplénagárd polgármestere annyit válaszolt, hogy náluk munkaidőben nem fordult elő, hogy önkormányzati dolgozók vagy közmunkások, a Fidesznek gyűjtöttek támogató aláírásokat. Arra pedig, hogy kapnak-e külön díjazást az esetleges a munkáért az adott települési dolgozók, úgy válaszolt: „erről nincs információja.”