Olaszország;Matteo Salvini;menekülthajó;per;LIGA;Öt Csillag Mozgalom;

2021-10-25 07:00:00

Menekülthajó-ügy: Salvini akár 15 évet is kaphat

A populista exminiszter szerint az egész kormány egyetértésével tagadta meg az Open Arms kikötését 160, a tengerből kimentett emberrel a fedélzeten.

A szicíliai Palermóban megkezdődött Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter meghallgatása, akivel szemben az Open Arms nevű menekülthajó ügyében emeltek vádat. A jobboldali Lega vezetője 2019 augusztusában, még tárcavezetőként megakadályozta, hogy lehorgonyozhasson a spanyol segélyszervezet hajója valamelyik olasz kikötőben és emberhez méltó körülmények közé kerüljenek azok a menekültek, akik már hosszú idő óta hánykolódtak a Földközi-tengeren. Az ügyészség hivatali visszaéléssel vádolja a 48 éves Salvinit. Amennyiben bűnösnek találják, 15 évig terjedő börtönbüntetésre számíthat.

A vitatott események idején több mint 160-an tartózkodtak a menekülthajó fedélzetén. Az Open Arms 2019 augusztusában már a 65. alkalommal segített a Földközi-tengeren bajba jutottaknak. Augusztus közepe táján a hajó Lampedusa előtt horgonyzott, ott azonban – szintén Salvini utasítására – nem volt szabad kikötnie. A hajón leírhatatlan állapotok uralkodtak, az egészségügyi helyzet katasztrofális volt, a feszültség a tetőfokára hágott. Újra és újra kétségbeesett emberek ugrottak a vízbe, és megpróbáltak kiúszni a partra. Végül egy fedélzeti ellenőrzést követően az ügyészség az „Open Arms” lefoglalása mellett döntött, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy az ott rekedt menekültekkel együtt engedélyt kapott a kikötésre. Ekkor csak néhány tucatnyian maradtak rajta.

Salvini 2018 júniusától 2019 szeptemberéig volt belügyminiszter Giuseppe Conte miniszterelnök első kormányában, amelyben az Öt Csillag Mozgalom (M5S) volt koalícióban a jobboldali populista Ligával. Salvini kemény menekültellenes irányvonaláról volt ismert. A meghallgatás során most azzal védekezett, hogy a döntést nem egyedül hozta meg, az egész kormány állt mögötte. Tettét azzal is indokolta, hogy ezzel Olaszországot védte. A Twitteren szombaton fényképet tett közzétett a tárgyalóteremből, és azt írta: „Megkezdődik a baloldal és az illegális bevándorlás támogatói által kívánt tárgyalás: Mibe kerül ez az olasz állampolgároknak?”

Oscar Camps, a spanyol Open Arms jótékonysági szervezet alapítója és igazgatója visszautasította , hogy a per politikai indíttatású lenne. „Az emberek megmentése nem bűncselekmény, hanem kötelesség az egész állam számára” – jelentette ki. Az olasz szenátus tavaly feloldotta Salvini mentelmi jogát, és lehetővé tette a bírósági eljárást. A tárgyalás szeptember 15-én kezdődött, azt azonban bő egy hónappal elhalasztották, október 23-ra. Az első meghallgatás főként eljárási kérdésekre korlátozódott. 

Salvini belügyminiszterként 35 százalékos népszerűségig repítette pártját, a Ligát. Azóta azonban igencsak visszaesett a közkedveltségi mutatója, egyes felmérések szerint a 20 százalékot sem éri el, s a jobboldali populisták kedvenc politikusa már nem Salvini, hanem Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) vezetője.

A bíróság egyébként úgy döntött, engedélyezi Giuseppe Conte volt miniszterelnök, Luciana Lamorgese kormánytanácsadó és jelenlegi belügyminiszter, valamint Luigi Di Maio akkori munkaügyi és szociális miniszter, jelenlegi külügyi tárcavezető tanúvallomását is.

Hírek szerint Richard Gere amerikai filmsztár, aki egy ideig a hajón tartózkodott, szintén tanúskodni fog. Gere akkoriban Róma közelében nyaralt a családjával. „Amikor hallottam a hajóról, el sem hittem, mi történt, rohantam a repülőtérre, és most itt vagyok” – mondta akkor. Lampedusában, mielőtt fellépett volna a fedélzetre, Gere gyümölcsöt és palackozott vizet vásárolt a menekülteknek.

„Nem a politika, hanem az emberek érdekelnek” – közölte a sztár. A metodista neveltetésű Gere egy 1973-as nepáli útja után tért át a buddhizmusra. Találkozott a dalai lámával, barátságot kötöttek. A világ szenvedőinek megsegítését azóta is fontos küldetésének tartja: elárvereztette gitárgyűjteményét, hogy a pénzből kórházat nyisson Maliban; megvádolta Recet Tayyip Erdogan török elnököt a kurdok elleni támadással és bírálta Trumpot Szíria cserbenhagyása miatt. A Hajléktalanok Koalíciója nevű szervezet révén több órát töltött az utcán a New York-i hajléktalanok között, hogy közvetlen közelről megismerje a gondjaikat. Annyira hiteles volt, hogy egy francia turista őt is hajléktalannak nézte és megkínálta pizzával.