levél;Rékasi Károly;Kásler Miklós;Magyarságkutató Intézet;

Kásler Miklós: Sosem tűrtük sokáig, ha porba nyomták a fejünket

A miniszter történelmünket értelmező szavait Rékasi Károly színész tolmácsolta a Magyarságkutató Intézet online konferenciáján.

A magyar nép szabad nép, ezért kelt fel, amikor a második világháború után a nagyhatalmak elárulták Magyarországot – írta az emberi erőforrások minisztere abban a levelében, amelyet Rékasi Károly színész olvasott fel helyette a Magyarságkutató Intézet 1956-os forradalom és szabadságharcról megemlékező online, tudományos konferenciáján kedden. Kásler Miklós levelében kiemelte:

„A magyar lélek meghatározó eleme a szuverenitás, ezért sosem tűrtük sokáig, ha porba nyomták a fejünket. A magyarok azonban mindig alkotmányos úton, a szabályok betartásával jelezték az uralkodók felé, ha valami nem tetszett nekik.”

Kásler Miklós, a Széchenyi-díjas onkológus a második világháború utáni tizenegy évet összesűrítve ismételten megállapította:

„a nagyhatalmak békét, emberi jogokat, szabad választásokat ígértek, de ezeket nem tartották be, ezért a magyarok felkeltek. (...) a magyar lélek másik fontos összetevője a szakrális küldetéstudat.

A rendezvényen Wittner Mária 1956-os halálraítélt, volt fideszes országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy az igazságot mindig ki kell mondani, akkor is, ha az kellemetlen. Szerinte ugyanis „sok kutatni való és súlyos bűn van még, ami nem került felszínre”.

Szerencsés Károly, az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem docense előadásában azt mondta: a magyar nemzet történelmében sok sorsfordító pillanat volt, és ezek arra tanítottak:

„Legyünk óvatosabbak, gyanakvóbbak, (...) próbáljuk meg kihasználni a lehetőségeket, építsünk fel alternatívákat, és tartsuk fenn a választás jogát.”