Orbán Viktor;Marine Le Pen;

2021-10-26 19:35:32

Orbán-Le Pen találkozó: együtt Brüsszel ellen

A francia szélsőjobb ikonikus vezetőjét fogadta Budapesten Orbán Viktor. Marine Le Pen többet veszíthet, mint nyerhet e szövetség által.

Új Európát építene a magyar miniszterelnök és az Elysée palotába vágyakozó Marine Le Pen. Olyan közös Európát, amely szembemegy mindazon értékekkel, amit az Európai Unió jelenleg képvisel. Mindenekelőtt az integráció mélyítését utasítják el vehemensen, ehelyett az erős nemzetállamokra épülő Európai Unió koncepcióját, a „nemzetek Európáját” támogatják. De együttes erővel lépnek fel Brüsszel „nyomásgyakorlása”, a szerintük uniformizáló multikulturalizmus, a befogadás politikája, azaz a migráció mindenféle változata, de az Unió energia- és zöldpolitikája ellen is.

A Karmelita kolostorban zajlott találkozó mindenképpen „történelmi” volt. Marine Le Pen először találkozott Orbán Viktorral, nagy valószínűséggel saját kezdeményezésére. Ami azonban azt is jelzi, hogy nagy bajban lehet a Nemzeti Tömörülés elnöke, ha a magyar miniszterelnök szövetségét keresi. Orbán Viktornak kétségtelenül van nyugat-európai rajongótábora is, de elsősorban a német nyelvterületen, illetve Olaszországban, a francia nagyközönség hagyományosan nem figyel különösebben a magyar politikára. Le Pen évek óta kitartóan azon dolgozik, részben sikerrel, hogy megszabaduljon a szélsőséges címkézéstől, hiszen enélkül hiába újította meg az édesapja, Jean-Marie által nyíltan antiszemita és rasszista pártként létrehozott alakulatot, ő sem tud megszabadulni a kitaszítottságtól.

Jövőre elnökválasztást rendeznek Franciaországban, s ha az erőviszonyok nem változnak, Le Pen borítékolhatja újabb vereségét Macron elnökkel szemben. A korábbi elnökválasztásokon menetrend szerint, mind az apa, mind a lánya eljutottak ugyan a második fordulóba, ahol azonban széles nemzeti összefogás akadályozta meg, hogy szélsőjobbos elnök költözhessen az Elysée-palotába.  Jelen állás szerint azonban még Le Pen második fordulóba jutása sem biztos, hiszen a szélsőjobboldalon lebegteti indulását az író-tévésztár, az Orbán által már szeptemberben fogadott Eric Zemmour is, aki máris népes támogatói tábort tudhat maga mögött. De hadrenbe állt Le Pen korábbi tanácsadója, Florian Philippot is, aki megelégelte a Nemzeti Tömörülés középre tendálását. Utóbbi mögött már párt is alakult Hazafiak néven.

Ha Le Pen a kiábrándult radikálisokat próbálja visszacsalogatni támogatói közé, ahhoz kevés Orbán franciaországi népszerűsége. Ha viszont a jobbközép felé akarja felmutatni új szövetségesét, őket nem téveszti meg az, hogy nemrég még az Európai Néppárt tagja volt a Fidesz és a magyar miniszterelnök.

Marad a kérdés - miért vállalta ezt az öngólnak tűnő látogatást a francia politikus? Tárgyalásuk egyik központi témája – az előzetes hivatalos magyar közlések szerint – a „több demokratikus jobboldali párt által nyáron elindított európai mozgalom további megerősítése” volt. Ezt a megbeszélést követő sajtótájékoztatón meg is erősítette mindkét politikus.

Bár nem különösebben EU-párti a francia lakosság, a szélsőjobb és radikális jobboldali európai pártokkal való összebútorozás aligha hozhat sok voksot Le Pennek a fentebb jelzett okokból. És nagy valószínűséggel az sem különösebben jó pont, hogy egy eleve kudarca ítélt vállalkozás élére állt. Az EU-szkeptikus és szélsőjobb pártokat tömörítő két nagy EP frakció, a Le Pen, a Matteo Salvini nevével fémjelzett és a német radikális AfD-t is magába foglaló Identitás és Demokrácia illetve a lengyel kormánypártot, az olasz és a spanyol újfasisztákat is befogadó Európai Konzervatívok és Reformerek pártjai között ugyanis aligha lesz bármiféle olyan közösködés, ami átírhatná az erőviszonyokat az Európai Parlamentben.

A szélsőjobb táboron belül olyan áthidalhatatlannak tűnő törésvonalak vannak, mint az Oroszországhoz, a Putyinhoz való viszony, illetve a személyes ellentétek és érdekek. Orbán Viktor nyilván helyét és új szövetségeseit keresi az európai palettán a Néppártból való kiebrudalás után, (a találkozón úgy fogalmazott- „most hogy agglegények maradtunk), de az északi országok szélsőségeseit épp az ő személye riasztja el. A másik akadálya a nagy összeborulásnak az Orbán barátjaként emlegetett Matteo Salvini. Az olasz politikus ugyanazt az utat járja, mint Le Pen, jobbközépre kacsingat, kompromisszumokat vállal és egyre nyilvánvalóbban épp a Fidesz helyére, a Néppártba vágyik nem pedig a radikális táborba. Érdekei is így kívánják. Az olasz szélsőjobb új üdvöskéje ugyanis Georgia Meloni, az újfasiszta Olasz testvérek párt vezetője, a jobbközépen viszont ürülni látszik a hely Silvio Berlusconi és a Forza Italia háttérbe szorulásával.

Orbán Viktor minden vasat tűzben tart, Melonival is találkozott júliusban.