korrupció;szegénység;kutatás;Ipsos;COVID-19;

Ipsos: Már jobban félünk a szegénységtől és a korrupciótól, mint a koronavírustól

A vizsgált 28 országból Magyarország sajnos az élen áll ezeken a területeken.

Az Ipsos What Worries the World nemzetközi kutatássorozatának októberi eredményei szerint – 2020 áprilisa óta most először – nem a Covid-19, hanem a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenség foglalkoztatja legjobban a világ lakosságát – a vizsgált 28 ország közül első helyen van hazánk e tekintetben, de a korrupciótól való félelmeinkkel is a rangsor elejére kerültünk – közölte a Népszavával a közvélemény-kutató.

Három kivételével a 28 vizsgált ország mindegyikében csökkent a koronavírus miatti aggodalom mértéke – a legjelentősebb Japán (-22 pont), Mexikó (-16), Németország (-14), Peru (-12) és Brazília (szintén -12 pont) . Ma mindössze négy országban (Ausztráliában, Nagy-Britanniában, Malajziában és az Egyesült Államokban) a Covid-19 az első számú probléma, a múlt havi 12-hez és a 2020 áprilisi 24-hez képest.

A szegénység és a társadalmi egyenlőtlenség (33%) és a munkanélküliség (30%) jelenleg átlagosan nagyobb aggodalmat okoz a globális közvélemény számára, mint a vírus. A vírussal kapcsolatos csökkenő aggodalmak ellenére a globális közvélemény nem optimistább azzal kapcsolatban, hogy merre haladnak a dolgok: 64 százalékuk úgy gondolja, hogy országa rossz irányba tart, ami alig változott a múlt hónaphoz képest.

A szegénységgel és a társadalmi egyenlőtlenséggel kapcsolatos aggodalmak tekintetében Magyarország és Oroszország a legmagasabb rangot, mindegyikben 55 százalék emeli ki a kérdést; őket követi Kolumbia (47%) és Brazília (46%). A múlt hónaphoz képest 19 országban nőtt az aggodalom a kérdés miatt – leginkább Magyarországon, Brazíliában, Japánban és Peruban, amelyek mindegyike 6 pontos növekedést mutat. 

A munkanélküliség a második legnagyobb aggodalomra ad okot világszerte. Dél-Afrikában aggódnak leginkább, kétharmadnyian (67%) a munkanélküliség és a munkahelyek miatt. Az afrikai országot követi Spanyolország (54%), Olaszország (51%) és Kolumbia (50%). 

Ebben a hónapban egyetlen országban, Oroszországban (+5-22%) nőtt jelentősen a koronavírus miatti aggodalom, viszont mind a 28 ország átlagosan 29 százaléka mondja azt, hogy a pénzügyi/politikai korrupció fontos kérdés az országukban. Itt is a dél-afrikaiak aggódnak emiatt leginkább (55%), őket követi Kolumbia (52%) és Malajzia (50%). Minden második válaszadó tartja a korrupciót kulcsfontosságúként Magyarországon és Peruban (mindkettőben 49%).     

A bűnözést és az erőszakot napjainkban az emberek átlagosan 27 százaléka tartja az egyik legfontosabb kérdésnek az összes vizsgált országban, így ez az ötödik legnagyobb gondunk. Míg az éghajlatváltozást csupán 15 százaléknyian tartják az egyik legaggasztóbb témának. A 28 megkérdezett nemzet átlagosan 64 százaléka mondja azt, hogy országukban rossz úton haladnak a dolgok, míg 36 százalékuk úgy gondolja, hogy jó irányba halad – ez alig változott az előző hónapokhoz képest.