Budapest;Karácsony Gergely;járvány;

2021-10-28 16:11:03

Budapest ismét egy lépéssel előbbre jár: Karácsonyék bekeményítettek a járvánnyal szemben

A színházakban, mozikban és a könyvtárakban is kötelezővé tenné a főváros a maszkviselést. A szakszervezetekkel már egyeztetnek a kötelező oltásról.

A kormányt mintha lefagyott volna az elmúlt hetekben járványügyben, de az is lehet, hogy túlságosan lekötötték a nagy rendezvényei – találgatott Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a fővárosi önkormányzat csütörtök délutáni járványügyi sajtótájékoztatóján. Miközben a kormány semmit nem tett, a főváros elrendelte az „érintésmentes látogatást” az idősotthonaiban, újra bevezették a testhőmérséklet mérést és a gondozottak eltávozás utáni fokozott ellenőrzését is. Szeptember 15-én a Városházán szigorítottak a maszkviselési protokollon: a látogatóknak és az értekezleteken részt vevőknek kötelezővé tették a használatát. A múlt héten pedig kezdeményezték a kormánynál, hogy tegye kötelezővé a maszkviselést zárt terekben, illetve a közösségi közlekedési eszközökön. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának első reakciója a határozott elutasítás volt, ezt követte a Belügyminisztérium bizonytalan talánja, most pedig a kormány részleges igenje. Ezt megelőzve Karácsony Gergely főpolgármester már kedden – felhatalmazás hiányában – mindenkinek erősen ajánlotta a maszkviselést a közösségi járműveken. Az idősotthonokban pedig részleges kijárási tilalmat rendeltek el. Ma a kormány is követte Budapestet.

Nem ritka azonban, hogy a később megjelenő kormányrendelet eltér az előzetes kormányzati bejelentéstől, így a főváros és a többi önkormányzat nagyon várja, hogy mi is jelenik meg majd a Magyar Közlönyben – mondta Kiss Ambrus, aki szerint a főváros örömmel vesz részt a szabályozás részleteinek kimunkálásában. A városvezetés bízik benne, hogy a rendeletben már a zárt terekben való kötelező maszkviselés is szerepel, mivel a járműveken való használat önmagában nem elegendő. Ha a kormány mégsem így dönt, akkor a budapesti önkormányzat ezt saját jogon bevezeti a fővárosi fenntartású mozikban, színházakban, könyvtárakban és múzeumokban.

A kötelező oltás elrendeléséről már megkezdték az egyeztetést a szakszervezetekkel. Az egészségügyi intézményekben erről a kormány már korábban döntött, a főváros szerint erre leginkább a szociális területen lesz szükség. A fővárosi hajléktalanellátó intézményekben, illetve az idősotthonokban dolgozók zöme egyébként már jelenleg is be van oltva, de a többi cég érdekképviseletével is tárgyalnak erről.

Értjük, hogy a kormány át akarja hárítani a járványügyi döntés felelősségét az önkormányzatokra, és mi nem fogunk elugrani előle – jelentette ki Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, aki szerint a közfeladatok ellátásának biztonsága érdekében fontos az átoltottság növelése, bár ebben Budapest jobban áll az országos átlagnál. A jó döntésekhez azonban adatokra lenne szükségük, márpedig az önkormányzatok sem jutnak több információhoz, mint bárki más. Így az önkormányzatoknak maguknak kell kideríteniük az oltottságra vonatkozó adatokat és azt is nekik kell megtudniuk, hogy akik még nem kérték, miért idegenkednek tőle.

Tüttő Kata fontosnak tartotta, hogy most minden döntéshozó egységesen lépjen, mert a járványkezelésben erősen megingott közbizalmat meg kell erősíteni, különben az elmúlt hetekben szabadjára engedett járvány súlyos veszteségeket okozhat.