Oktatás;sztrájktárgyalók;

2021-11-03 07:00:00

Folytatják az el sem kezdett sztrájktárgyalást a pedagógus szervezetek

Az első forduló, amit három héttel ezelőtt tartottak, formai okok miatt meghiúsult.

Ma folytatódnak, pontosabban elkezdődhetnek a sztrájkbizottsági egyeztetések a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) között, miután az első forduló, amit három héttel ezelőtt tartottak, formai okok miatt meghiúsult. Az Emmi által delegált Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár ugyanis egy olyan megbízólevéllel érkezett, amiben a PSZ-t meg sem említették, így hivatalosan csak a PDSZ képviselőivel tárgyalhatott volna, amit a szakszervezetek nem fogadtak el, hiszen épp október elején jelentették be, egyesítik sztrájkbizottságaikat, hogy közös erővel érjenek el konkrét döntéseket például a pedagógusok bér- és munkaidő rendezésével kapcsolatban.

A PSZ és a PDSZ azzal sem volt elégedett, hogy Kisfaludy Lászlónak nem volt írásos felhatalmazása, hogy megegyezést írjon alá a szakszervezetekkel, akik viszont olyan tárgyalóféllel szeretnének egyeztetni, akinek van döntési jogosultsága. Ebben nem történt előrelépés: Nagy Erzsébet, a PDSZ képviselője lapunknak azt mondta, az Emmi által delegált tárgyalópartner továbbra is Kisfaludy László marad, aki arra kérte a szakszervezeteket, higgyék el, hogy megfelelő jogosultságokkal rendelkezik. Nagy Erzsébet erről úgy nyilatkozott, a tárgyalóasztaltól emiatt még nem állnak fel, előbb meghallgatják a kormány ajánlatát.

Az biztos, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által korábban belengetett 10 százalékos béremelést nem fogják elfogadni. A PSZ és a PDSZ egyebek mellett azt szeretné elérni, hogy a pedagógusok illetményalapja visszamenőlegesen, idén szeptember elsejétől, a mindenkori minimálbér összege legyen, hiszen a tanárok béreit még mindig a 2014-es minimálbér alapján számítják, amivel több százezer forinttól esnek el évente. Ugyanígy az oktatásban nem pedagógus munkakörben dolgozók bérezésében is emelést kérnek, a nevelés-oktatással lekötött munkaidőt pedig legfeljebb heti 22 órában szabnák meg a jelenlegi 22-26 órás felosztás helyett, ami miatt egyes tanároknak többet kell dolgozniuk más kollégáiknál, ugyanazért a bérért.

A PDSZ mindemellett nem ért egyet azzal sem, hogy az állami iskolákban kötelezhetik a pedagógusokat és más dolgozókat a koronavírus elleni védőoltás felvételére. Bár továbbra is az oltásra buzdítanak mindenkit, szerintük azzal, hogy az állami iskolákban ez kötelező, miközben az önkormányzati, egyházi, alapítványi intézményekben a fenntartóra van bízva, kötelezi-e a dolgozókat az oltásra, a kormány diszkriminál az intézmények között. A kötelező oltás ráadásul az egyre súlyosabbá váló tanár- és szakemberhiányt is tovább fokozhatja. A szakszervezet azt követeli a kormánytól, vonják vissza a kötelező oltásról szóló rendelkezést, a közoktatási intézményekben pedig ingyenesen biztosítsák a teszteket a pozitív esetek mielőbbi kimutatására.