Gulyás Gergely;Kontakt;COVID-19;

2021-11-03 06:20:00

Úgy szűnt meg a kontaktkutatás, hogy az operatív törzs szerint nem szűnt meg

Az eljárásrend változatlan a karantén és a kontaktkutatás tekintetében.

„Ha lenne még kontaktkutatás, ami már nincsen…” – ezt is mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az RTL-nek a hétvégén, amikor arról beszélt, hogy három oltás után ő maga is megfertőződött. Mivel eddig nem volt szó arról, hogy megszűnt a vírus terjedést lassító kontaktkutatás, megkérdeztük az operatív törzset, a Nemzeti Népegészségügyi Központot és az Emberi Erőforrások Minisztériumát, mely hivatal, mikor és miért állította le ezt. Az operatív törzs válaszolt: „Az eljárásrend változatlan a karantén és a kontaktkutatás tekintetében.” Azt is írták: „A kontaktok figyelmét fel kell arra hívni, hogy az utolsó érintkezést követő 10 napig a fertőzésre jellemző tünetek kialakulását önmaguk ellenőrizzék.” Arról viszont nem közöltek részleteket, hogy ki és miként keresi fel a kontaktokat, hogyan értesülnek arról az emberek, ha valaki, akivel a korábbi napokban találkoztak utóbb pozitív covid-tesztet produkált.

Mivel az operatív törzs levele nem oszlatta el kétségeinket, hogy jól tudja-e Gulyás Gergely miniszter, mi folyik a magyar járványvédelemben, a terepen dolgozó egészségügyi szakemberektől érdeklődtünk, találkoznak-e még kontaktuskutatással.

– Papíron nem, csak a gyakorlatban szűnt meg – mondta lapunknak Komáromi Zoltán budai háziorvos, aki úgy emlékszik, valamikor tavasszal hívta őt utoljára a szervezett bűnözés rendőrőrnagya, hogy adja meg két covidos betege elérhetőségét, mert ő most kontaktkutatással van megbízva. Azóta se hallott róla, hogy mire jutott az őrnagy, de más sem kért többé tőle adatot erre a célra.

Darvai László ostorosi háziorvos is azt mondta: ő sem tud olyan dokumentumról, amellyel felfüggesztették volna a kontaktkutatást. Körzetében most több középiskolában is jártak a járványügyi felügyelők, szoros kapcsolatokat kutatva, ám csak a fertőzöttek közvetlen közelében ülőket és nem a teljes osztályt küldték haza karanténba. Pedig – tette hozzá – a kontaktkutatás eredménye alapján a teljes osztályt haza kellett volna küldeni és nem tizedmilliméterre mérni, hogy ki milyen távolságra ült óra alatt a betegtől. A gyerekek ugyanis maszk nélkül ülnek az osztályteremben, a szünetben pedig nemcsak a padtársaikhoz kerülnek közel.

– Az elmúlt egy évben jó, ha három-négy hatósági határozattal találkoztam – mondta lapunknak egy Pest-megyei kistérség háziorvosa, aki szerint nem gonoszságból nem keresi a járványügyi hatóság a kontaktokat, hanem azért mert nincs elég ember a feladatra. Arról, hogy ezt a munkát abbahagyták, hozzá sem érkezett semmilyen papír, egyszerűen csak nem csinálták tovább. Mint mondta, a gyakorlatban annyi szokott történni, hogy ha valakiről kiderül a fertőzöttség, akkor az orvos hazaküldi tíz napra, de azt már senki sem ellenőrzi, betartotta-e a karantén szabályait.