Magyarország;járvány;koronavírus;maszkviselés;

2021-11-03 06:23:17

Maszk

Négy hónapba telt, mire az Orbán-kormány újra kötelezővé tette a maszkviselést a tömegközlekedésben. Több mint 60 ezer igazolt covid-fertőzés, 2000 kórházban ápolt beteg és 800 áldozat kellett ahhoz, hogy vezetőink visszavonják a legértelmetlenebb járványügyi lazítást.

Könnyen belátható, hogy az általános maszkviselés mérsékli a légúti fertőzések, így a koronavírus terjedését is. A módszer felettébb költséghatékony: a korlátozásokkal, lezárásokkal ellentétben elenyésző nemzetgazdasági károkat okoz. A világjárvány tombolása közepette, a fertőzőképesebb delta-variáns megjelenését követően eleve felelőtlenség volt az emberekkel levetetni a maszkot - mintha árvízveszély idején bontották volna le a gátakat. A kormány mégis megtette ezt, hogy agyba-főbe dicsérhesse saját, vakcinabeszerzésben nyújtott teljesítményét.

Hazánk lakosságarányosan a világ legrosszabb halálozási rátájával rendelkezett július elején, de hurrá: a keleti oltásoknak köszönhetően nekünk sikerült először teljesen újranyitni az EU-ban. 30 ezer elhunyt honfitársunk tragédiáját semmibe véve lehetett nyomatni a sikerpropagandát. Az öntömjénezésnek azonban súlyos ára volt: az utasok négy hónapon át teleköhögték és teletüsszögtek a buszokat, villamosokat, vonatokat. A kormány nemhogy ajánlotta volna a maszkviselést, a miniszterelnök aktívan lebeszélte erről az embereket. Csakhogy, mint kiderült, a legjobb védőoltás sem csodafegyver - különösen, hogy a magyar felnőttek majd’ 30 százaléka nem is kapott semmilyen vakcinát. Ahogyan a második és harmadik hullám esetében, úgy a vészhelyzetet ismét csak vezetőink könnyelműsége idézte elő.

Ideje, hogy mindenki komolyan vegye a járványveszélyt, és maszkot viseljen a zárt terekben. Kormányunk tagjainak azt tanácsolnám, hogy még az utcán is hordják azt. Elvégre nekik szégyenükben is illene eltakarni az arcukat.