nyugdíj;járvány;Hadházy Ákos;

2021-11-03 06:23:12

Halálpénz

Meghalt 2021. 10. 02-i hivatalos adatok szerint 30 230 ember. Nem hallottam, hogy az elhunytakért, a családtagjaikért, a gyerekeikért tenne valamit az ország, a miniszterelnök, a lakóhely. Még meg sem gyászolta őket az állam, sőt... Optimista miniszterelnökünk, még ebből is hasznot húz, ugyanis az eltávozottak zöme nyugdíjas... - ha csak az első részt idézte volna "egy statisztikus honfitársunk"-tól a Facebookon Hadházy Ákos országgyűlési képviselő, teljesen egyetértenék vele. Ő azonban folytatta is: a miniszterelnök ebből is hasznot húz. Majd közzétette a számítást is, miszerint a 62 év fölötti elhunyt nyugdíjas 25 332 fő, 142 000 Ft/hó az átlag nyugdíj, azaz az éves átlag 1 704 000 Ft/fő/év x 25 332= 43 165 728 000 Ft/év. Majd jött a következtetés: a miniszterelnök „harca” meghozta gyümölcsét, a 43 milliárdos „megtakarítás”-ból kijön a nyugdíjprémium negyede.

Tudom, hogy sokan gondolkodnak így, főként a nyugdíjasok. Tegyük hozzá: részükről érthetően; akkor, amikor a legnagyobb szükség lett volna a segítségre, akkor a kormánynak és annak fejének eszébe sem jutott támogatni az idősebbeket, mint ahogy – a sajátjaikon kívül – másokat se nagyon. És amikor Orbán elindította kampányszövegét a 13. havi nyugdíjról, akkor a többség pontosan tudta: közelednek a választások, vadásznak a szavazataikra. Persze nem mindenki látott át a szitán, hogy amikor a 13. havi nyugdíj visszaépítéséről zagyvál a miniszterelnök, mondván, azt adják vissza, amit a 2010 előtti kormányok elvettek, akkor eszébe sem jut megemlíteni: azt a pénzt éppen a szocialista kormány adta oda a nyugdíjasoknak.

És arról sem szólt, miért nem gondoskodott a visszaépítésről kormányzása elmúlt évtizedében. Hiszen a 2009-es válságon túljutva rengeteg pénz ömlött a magyar gazdaságba is, nyugodtan léphetett volna korábban. Nyilvánvaló, hogy most muszáj „nyerészkedni”; egyáltalán nincs kizárva, hogy a Fidesz elbukja a következő választást, de látjuk: mindent megtesz ennek elkerülése érdekében. Pénzt osztogat a fiataloktól az öregekig mindenkinek, miközben amit lehet elvesz az államtól, megint csak az övéit hozva helyzetbe.

Szóval én minden rosszat el tudok képzelni a miniszterelnökről, különösen a járvány kezelésével kapcsolatban. Ez már az első perctől kezdve botrányos volt, kiváltképp a tájékoztatás elégtelensége. Valóban végig hazudozták ezt a másfél évet, letagadva a valódi számokat, központosítva és titkolva az információkat. Nevetséges helyzetbe hozták a tisztiorvost és a minisztert, akik persze önmaguktól is megtettek mindent, hogy elvigyék ezt a szerepet.

Ismétlem, sok rosszat el tudok képzelni Orbánról. Azt azonban biztosan nem, hogy szándékosan kalkulált az idős, nyugdíjas emberek halálával, mégpedig annak érdekében, hogy spóroljon a nyugdíjakon. Felelősnek gondolom a miniszterelnököt a rossz járványkezelés miatt, felelősnek az eltagadott számok miatt, felelősnek a későn meghozott döntések miatt, felelősnek a sok-sok haláleset miatt.

Azt azonban nem gondolnám, hogy a pénzükre játszott.