Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány;

Kövér kabinetfőnökének családja használja azt a budai villát, amit egy határon túli magyarokat támogató alapítvány vett

A Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány vezetője magának ellentmondó állításokkal igyekezett magyarázatot adni.

Az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke, Veress László családja használ egy olyan II. kerületi ingatlant, amit egy elvben határon túli magyarokat támogató alapítvány vásárolt meg. Az alapítvány egy Kövér Lászlóval baráti viszonyt ápoló tajvani milliárdos közbenjárásával juthatott hozzá több mint 300 millió forinthoz, a külföldről támogatott szervezetek listájára mégsem került fel. A pénzből a villalakáson túl egy Audi A6-osra is futotta, amit a kuratórium elnöke használ, a sógornője pedig 1,8 millió forint adományt kapott, bár nem is határon túli

- írja a 24.hu.

A portál oknyomozó cikke szerint ezt az autót az alapítvány kuratóriumi elnöke, Visontai Kálmán (Veress munkatársa az Országházban) használja. Az újságírók felkeresték az ingatlant is, ahol Veress anyósa nyitott nekik ajtót. A kabinetfőnök először tagadta, hogy a családja használná a házat, ám amikor szembesítették vele, hogy az anyósa volt az, akivel a kapuban találkoztak, bontotta a vonalat. A helyszínen egyébként semmi sem utal arra, hogy az alapítvány használná az ingatlant, csak a földhivataltól kikért tulajdoni lapról lehet tudni, hogy ezé a szervezeté. Az újságírói érdeklődés után - meglehetősen amatőr módon -  már valaki filctollal annyit kiírt, hogy MTHA, ami a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány rövidítése.

A portál munkatársai keresték a kuratórium elnökét is. Visontai Kálmán válaszai önmaguknak is ellentmondanak. Telefonon először tagadta, hogy Veress családja használja a II. kerületi lakást, majd miután neki is jelezték, hogy parlamenti munkatársának anyósa nyitott ajtót, elismerte, hogy valóban Veres László rokonai vannak az ingatlanban. "3-4 napja vannak ott, és mondjuk, még egy hétig" - fogalmazott. Ehhez képest egy nappal későbbi írásbeli válaszában azt írta, – Veress anyósa és apósa említése nélkül –, hogy szeptember 1-je óta „egy külhoni magyar házaspár” részére biztosít az alapítvány térítésmentes elhelyezést, mindaddig, amíg a súlyos, krónikus betegségben szenvedő egyik házastárs magyarországi gyógykezelése ezt szükségessé teszi.

A szóban forgó Lorántffy Zsuzsanna úti villában az ötszobás, 164 négyzetméteres lakást 240 millió forintért vásárolta meg a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány.

Visontai azt mondta, befektetésként vették, mert amikor az alapítvány elkezdte a működését, akkor a koronavírus-járvány is elindult, ez pedig jobb döntésnek tűnt, mint hogy bankban álljon a pénz.   

Ennek ellentmond az a tény, hogy az ingatlant 2019 júliusában vásárolták meg, miközben a koronavírus-járvány első fertőzöttjeit csak 2019 legvégén azonosították Kínában. Világjárvánnyá pedig csak 2020 márciusában nyilvánították, Magyarországon is ekkor jelentek meg az első betegek.

Arról is szólt, hogy befektetésük idővel más célokat fog szolgálni, arra utalva, hogy esetleg eladhatják az ingatlant. Ehhez képest írásos válaszában azt közölte, hogy a megvásárolt lakás rendeltetése az alapítványi célok segítése, közösségi központként.

A kuratóriumi elnök állítása szerint nem kap fizetést az alapítványnál végzett munkájáért, amit négy évre vállalt. Cserébe a 13 millió forintért vett Audi A6-ost ő használja, ez az ő „tiszteletdíja, kompenzációja”, mondta. 

Honnan érkezett az adomány?Az alapítvány pénzügyi beszámolója szerint mindössze egyetlen, méghozzá nemzetközi forrásból kapott adományt, összesen 322 millió forintot. A támogató megnevezéséhez csak annyit írtak, hogy egy Probillion Limited nevű cég adta a pénzt, de a portál nem akadt a nyomára. Azonban forrásaik szerint a támogatás feltehetően Frank Liu tajvani milliárdos üzletember köréből érkezhetett. A vállalkozó az Index tavalyi cikke szerint jó barátja Veress László főnökének, Kövér Lászlónak. Frank Liu a házelnöktől kapta meg ünnepélyes keretek között a magyar állampolgárságot. A lap megkereste Liu érdekeltségeit a támogatással kapcsolatban, amiről először azt állították, nem is tudnak róla, majd néhány nappal később már emlékeztek az alapítványra, és közölték, üzleti partnereikhez fordultak azzal, hogy támogassák a külhoni magyarokat segítő szervezet létrejöttét.