Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány;

2021-11-03 08:55:58

Kövér kabinetfőnökének családja használja azt a budai villát, amit egy határon túli magyarokat támogató alapítvány vett

A Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány vezetője magának ellentmondó állításokkal igyekezett magyarázatot adni.

- írja a 24.hu.

A portál oknyomozó cikke szerint ezt az autót az alapítvány kuratóriumi elnöke, Visontai Kálmán (Veress munkatársa az Országházban) használja. Az újságírók felkeresték az ingatlant is, ahol Veress anyósa nyitott nekik ajtót. A kabinetfőnök először tagadta, hogy a családja használná a házat, ám amikor szembesítették vele, hogy az anyósa volt az, akivel a kapuban találkoztak, bontotta a vonalat. A helyszínen egyébként semmi sem utal arra, hogy az alapítvány használná az ingatlant, csak a földhivataltól kikért tulajdoni lapról lehet tudni, hogy ezé a szervezeté. Az újságírói érdeklődés után - meglehetősen amatőr módon -  már valaki filctollal annyit kiírt, hogy MTHA, ami a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány rövidítése.

A portál munkatársai keresték a kuratórium elnökét is. Visontai Kálmán válaszai önmaguknak is ellentmondanak. Telefonon először tagadta, hogy Veress családja használja a II. kerületi lakást, majd miután neki is jelezték, hogy parlamenti munkatársának anyósa nyitott ajtót, elismerte, hogy valóban Veres László rokonai vannak az ingatlanban. "3-4 napja vannak ott, és mondjuk, még egy hétig" - fogalmazott. Ehhez képest egy nappal későbbi írásbeli válaszában azt írta, – Veress anyósa és apósa említése nélkül –, hogy szeptember 1-je óta „egy külhoni magyar házaspár” részére biztosít az alapítvány térítésmentes elhelyezést, mindaddig, amíg a súlyos, krónikus betegségben szenvedő egyik házastárs magyarországi gyógykezelése ezt szükségessé teszi.

A szóban forgó Lorántffy Zsuzsanna úti villában az ötszobás, 164 négyzetméteres lakást 240 millió forintért vásárolta meg a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány.

Visontai azt mondta, befektetésként vették, mert amikor az alapítvány elkezdte a működését, akkor a koronavírus-járvány is elindult, ez pedig jobb döntésnek tűnt, mint hogy bankban álljon a pénz.   

Ennek ellentmond az a tény, hogy az ingatlant 2019 júliusában vásárolták meg, miközben a koronavírus-járvány első fertőzöttjeit csak 2019 legvégén azonosították Kínában. Világjárvánnyá pedig csak 2020 márciusában nyilvánították, Magyarországon is ekkor jelentek meg az első betegek.

Arról is szólt, hogy befektetésük idővel más célokat fog szolgálni, arra utalva, hogy esetleg eladhatják az ingatlant. Ehhez képest írásos válaszában azt közölte, hogy a megvásárolt lakás rendeltetése az alapítványi célok segítése, közösségi központként.

A kuratóriumi elnök állítása szerint nem kap fizetést az alapítványnál végzett munkájáért, amit négy évre vállalt. Cserébe a 13 millió forintért vett Audi A6-ost ő használja, ez az ő „tiszteletdíja, kompenzációja”, mondta.