ellenzék;

2021-11-04 06:20:00

Még idén összeáll a közös lista

Az ellenzék az év hátralévő két hónapjában szeretné véglegesíteni, hogy milyen felállásban vág neki a választásnak. Előtte azonban az alapelvekben kell megállapodni.

A miniszterelnök-jelöltek az előválasztási eredményük sorrendjében legyenek a közös ellenzéki lista élén – kezdeményezte még szeptemberben a későbbi győztes, Márki-Zay Péter. A 24.hu-nak adott interjújából kiderült, hogy javaslata nem mellékesen Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke ellen irányul. „Ha ott lesz Gyurcsány Ferenc a lista élén, akkor lehet, hogy Orbán Viktornak újra kétharmada lesz” – vélekedett az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, aki beszámolt arról is, hogy ebben a kérdésben „számos DK-s vezetővel konfrontálódott”.

Gyurcsány nevének említése nélkül, de hasonló elképzeléssel állt elő a minap Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója is. A Népszavának nyilatkozva elmondta, hogy „személyesen jó ötletnek” találja, ha a lista első öt helyén (ezek a nevek szerepelnek a szavazólapon) az előválasztáson induló ellenzéki miniszterelnök-jelöltek sorakoznak majd.

– A miniszterelnök-jelöltek a figyelem középpontjába kerültek, széles társadalmi réteget képviselnek – indokolta kérdésünkre Kunhalmi Ágnes, a szocialisták társelnöke, hogy miért ért egyet javaslattal. Még akkor is, ha Karácsony Gergely esetében ez a szerep csak szimbolikus. (Karácsony marad főpolgármester, márpedig ezzel a tisztséggel összeférhetetlen a parlamenti mandátum.)

Lukácsi Katalin, a Márki-Zay Péter által alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja ugyancsak hangsúlyozta, hogy – bár hivatalos döntés még nincs – rokonszenvesnek találja az ötletet. Bízik abban, hogy a lista összeállítása nem szül komoly konfliktusokat.

Kérdés, hogy a többiek mit szólnak az elképzeléshez, és egyáltalán: milyen stádiumban vannak a közös listáról zajló egyeztetések?

„Folynak a tárgyalások” – válaszolta szűkszavúan Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke. A Momentum tájékoztatása szerint is tartanak a tárgyalások a közös lista összeállításáról a hat ellenzéki párt és a közös miniszterelnök-jelölt között. Az, hogy melyik párt mely politikusát javasolja a közös lista elejére, „a pártok belső ügye és a volt miniszterelnök-jelöltek egyéni döntése”. A Momentum a döntést meghozta: Fekete-Győr Andrást választotta a Momentum parlamenti listavezetőjének.

– A hat párt elnöke és a miniszterelnök-jelölt megállapodott abban, hogy előbb a közös programot kell megalkotni, a közös lista ügye érdemben csak utána kerülhet napirendre – mondta lapunknak Szabó Gábor, a Jobbik választmányi elnöke. Kérdésünkre hozzátette, hogy „beszélgetés” kezdődött a listaállítás alapelveiről.

Voltak, akik csak név nélkül nyilatkoztak. Több forrásból is úgy értesültünk, hogy a pártok létrehoztak egy bizottságot: ennek feladata, hogy kidolgozza a listaállítás alapelveit, majd több lehetőséget is tartalmazó javaslatot terjesszen a pártelnökök elé. Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke ezt annyiban pontosította, hogy nem új grémiumról van szó, hanem egy már meglévő – általa „ellenállási bizottságnak” nevezett – testületről.

Ha az előválasztáson második helyen végzett Dobrev Klára marad az Európai Parlament tagja, akkor Karácsony Gergelyhez hasonlóan az ő szerepeltetése is jelképes lesz az ellenzéki listán. Varju László azonban erről semmit nem kívánt mondani. A DK alelnöke türelmet kért, közlése szerint a megfelelő időben ebben a témában is nyilvánosságra hozzák álláspontjukat. „Igazi megoldásokat szeretnénk, és azt, hogy az ellenzék közös győzelmet arasson” – jelentette ki Varju László, aki azt a javaslatot sem kommentálta, hogy a miniszterelnök-jelöltek vezessék az ellenzéki listát.

Több helyről megerősítették lapunknak: az ellenzék úgy számol, hogy legkésőbb év végéig, talán már a karácsonyi ünnepek előtt sikerül megállapodni a lista összetételéről. „A januárra már úgy szeretnénk ráfordulni, hogy összeállt a közös lista” – fogalmazott egy parlamenti képviselő.