Budapest;

2021-11-03 20:40:46

Szinte biztosan nem teszi kötelezővé a védőoltás beadatását a fővárosi önkormányzat

Bár a szakszervezetek oltáspártiak, egységesen ellenzik a vakcinázás kötelezővé tételét.

A végső döntést az elkövetkező napokban hozzák meg, de a fővárosi önkormányzat szinte bizonyosan nem teszi kötelezővé a koronavírus elleni védőoltás beadatását – válaszolta a Népszava kérdésére Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, miután szerdán tizenöt ágazati szakszervezettel, illetve érdekvédelmi konföderációval egyeztetettek a Városházán. Mint mondta, bár a szakszervezetek oltáspártiak, egységesen ellenzik a vakcinázás kötelezővé tételét. A fővárosi cégek többségében - különös tekintettel a BKV-ra - már így is jelentős a munkaerőhiány. A kötelező oltás előírása a közszolgáltatások ellátását fenyegetné, tekintettel az oltatlanok 30-40 százalékos arányára.

A szociális szektor esetében azért van némi mozgástér, így a városvezetés ebben az ügyben még folytatja a tárgyalásokat. Abban is közös nevezőre jutottak, hogy közös kampányt indítanak az oltás beadatásának ösztönzésére, akik pedig kérik az oltást pótszabadságot kapnak – tette hozzá Kiss Ambrus, aki szerint a szakszervezetek örömmel nyugtázták, hogy a fővárosi önkormányzat a kormánnyal ellentétben legalább egyeztetett velük ebben a kérdésben.

Nem lesz kötelező az oltás a Városházán dolgozók körében sem. Bár itt a beoltottak aránya az országos átlagnál magasabb, csaknem 80 százalékos, de így is fennáll a veszély, hogy kieső munkavállalók miatt megbénul a városháza működése.

– A kormány a munkáltatókra és az önkormányzatokra hárította a felelősséget oltás ügyben. Szerintük nekünk kellene meghozni a döntést arról, hogy elvárjuk-e munkavállalóinktól a koronavírus elleni vakcina felvételét. Tették ezt mind úgy, hogy előzetesen nem tájékoztattak bennünket, a hivatalos adatokat nem ismerjük, a kezdetek óta nem kezelnek minket partnerként – írta a szakszervezeti egyeztetés utáni posztjában Karácsony Gergely főpolgármester, aki továbbra is várja a kormány válaszát a múlt héten javasolt tárgyalási kezdeményezésükre.