rongálás;Horthy-szobor;

Felmentették a Horthy-szobrot vörös festékkel leöntő nőt

Az ügyészség szerint ugyanakkor ez nem fér bele a véleménynyilvánítás kereteibe, így fellebbezett.

Felmentette a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a nőt, akit az ügyészség azzal vádolt, hogy megrongálta Horthy Miklós mellszobrát a Szabadság téren

- közölte lapunkhoz is eljuttatott tájékoztatásában a Fővárosi Főügyészség.

Mint írták, a vádirat szerint a negyvenes éveiben járó nő 2020. július 3-án jelent meg a Református Egyházközösséghez tartozó Hazatérés Templomnál, majd minden előzmény nélkül odament a gyülekezet által felállított, védőráccsal elkerített alkotáshoz és azt vörös színű zománcfestékkel leöntötte. Tettével összesen 80 ezer forint kárt okozott, mely nem térült meg. Éppen emiatt rongálás vétség miatt nyújtottak be vele szemben vádiratot, indítványozva, hogy szabjanak ki vele szemben pénzbüntetést. 

A Pesti Központi Kerületi Bíróság az ügyben előkészítő ülést tartott, ahol a nőt felmentette az ellene emelt vád alól. 

A bíróság álláspontja szerint belefér a politikai véleménynyilvánításba és nem veszélyes a társadalomra a cselekmény, ha egy szobrot festékkel leöntenek. Az ítélet ellen a kerületi ügyészség fellebbezéssel élt a vádlott bűnösségének megállapítása céljából, mivel a vádhatóság úgy gondolja, a vádlott túllépte a véleménynyilvánítás szabadságának kereteit.

Az ügyben másodfokon a Fővárosi Törvényszék jár majd el.