kiskereskedelem;ipari termelés;gazdasági növekedés;

2021-11-05 17:43:45

Gyűlnek a figyelmeztető jelek a magyar gazdaság felett

A magyar növekedés egyre fenntarthatatlanabb irányba halad, a gazdasági folyamatok kontrollálása kezd kicsúszni a gazdaságpolitikai döntéshozók kezéből.

Gyűlnek a figyelmeztető jelek a magyar gazdaság felett: az ipari termelés csökken, az osztogatások révén nő a fogyasztás, emiatt emelkedik a külkereskedelem hiánya és az infláció. A magyar növekedés tehát egyre fenntarthatatlanabb irányba halad, a gazdasági folyamatok kontrollálása kezd kicsúszni a gazdaságpolitikai döntéshozók kezéből. A magyar ipar termelése szeptemberben 2,3 százalékkal csökkent az előző évhez, és 0,3 százalékkal augusztushoz képest – közölte a KSH. Ezt azt jelenti, hogy a termelés szintje nagyjából hasonló volt, mint a járvány előtt 2019 szeptemberében. A feldolgozóipari alágak többségében - köztük az élelmiszer-, ital- és dohánytermék-gyártásában - növekedést mértek a KSH munkatársai. A legnagyobb súlyú járműgyártás azonban jelentősen visszaesett, amit elsősorban a globális félvezetőhiány miatti gyárleállások okoztak. Mérséklődött a kibocsátás a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásában is, ahol szintén a chiphiány okoz gondokat. Kellemes meglepetés érkezett viszont az üzletekből: a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben 5,8 százalékkal volt magasabb mint egy évvel ezelőtt. Az első kilenc hónapban pedig átlagosan 2,8 százalékkal költöttek többet a magyarok a boltokban, mint egy évvel korábban. 

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője számított a gyenge ipari adatra, ám a 2,3 százalékos csökkenés, ami az eltérő munkanapszámmal korrigálva is 1,7 százalék, meghaladta a piaci várakozásokat. Részletes adatok még nem állnak rendelkezésre, de a visszaesésben ebben a hónapban is a globális kínálati problémák által leginkább sújtott, a termelésben pedig nagy súlyt képviselő járműgyártás, illetve elektronika-optika alágazat komoly csökkenése játszhatta a legnagyobb szerepet. A harmadik negyedévben az előző három hónaphoz képest is csökkent az ipari termelés, így ez a szegmens nagy valószínűséggel érdemben nem tudott hozzájárulni a gazdasági növekedéshez - mondta az elemző. Szerinte az ipar rövid távú kilátásai sem rózsásak, a globális kínálat oldali feszültségek a következő néhány negyedévben még velünk maradnak.

A háztartások fogyasztása azonban ebben az évben erős volt, és 2022-ben is szolid növekedés várható. Ezt a feszes munkaerőpiac, a gyors bérkiáramlás, a választások előtti költségvetési intézkedések is támogatják. Trippon Mariann felhívta a figyelmet: miközben a gyengébb ipari termelés következtében csökken a kivitel, a háztartások fogyasztása plusz importot generál, a két folyamat pedig a külkereskedelmi mérleg látványos romlásában csapódik le. Augusztusban 751 millió eurónyi, azaz 27 milliárd forintos hiányt keletkezett a külkereskedelmi mérlegben. A szeptemberi adatokat a jövő héten publikálja a KSH, de - látva a ipari és kiskereskedelmi adatokat -, az elemző újabb deficites hónapot vár. A helyzet egyelőre még nem tragikus, hiszen a külkereskedelmi mérlegtöbblet rendkívül magas szintről kezdett el olvadni. A romló tendencia azonban egyértelmű: a túlfűtött gazdaság a külső környezet negatív változásaival egyetemben külső egyensúlyi pozíciónk romlásában és inflációban csapódik le – fogalmazott az elemző. Az KSH jövő héten közli az októberi inflációs adatot is, amit a szeptemberi 5,5 százalék után 6 százalékra vagy egy kicsivel a fölé várnak az elemzők.

Németh Dávid, a K&H Bank elemzője szerint lendületbe jött a kiskereskedelem, a következő hónapokat viszont egymással ellentétes hatások jellemezhetik. Az élelmiszer-forgalom jóval az átlag alatt, 3 százalékkal bővült. A nem élelmiszerek és az üzemanyagok forgalma több mint 8 százalékkal nőtt, mindkét termékcsoportnál a tavalyi alacsony fogyasztás is szerepet játszott a növekedésben. Emellett szeptemberben nem voltak korlátozások és a fogyasztói bizalom is viszonylag pozitív volt – tette hozzá az elemző. Németh Dávid megjegyezte: a továbbiakban az árak emelkedése mellett az esetleges újabb járványkorlátozások bevezetése negatívan befolyásolhatja a forgalmat. Keresletélénkítő hatása lehet viszont a következő hónapokban a nyugdíjemelésnek, a jövő év elején esedékes szja-visszatérítésnek, és szintén kedvező hatást gyakorolhat a kiskereskedelemre a jövő évben várható béremelés. A K&H vezető elemzője az ipari adatokat kommentálva azt mondta: sorozatban negyedik hónapja csökken havi összevetésben a termelés, elsősorban az ellátási láncokban kialakult gondok, köztük a chiphiány miatt. Az ellátási probléma rányomhatja a bélyegét a következő hónapokra is, továbbra is alulteljesítő maradhat ez a szektor a magyar gazdaságon belül.