ingyenes;II. kerület;I. kerület;koronavírus;gyorsteszt;

2021-11-09 12:42:52

Ingyenes koronavírus-szűrést szervez két budai kerület

Az önkormányzatok a helyi kórházakkal fogtak össze a szerdán kezdődő akcióra.

Budapest I. és II. kerületének önkormányzatai, együttműködésben a Szent Ferenc Kórházzal és a Budai Irgalmasrendi Kórházzal, átfogó, ingyenes koronavírus-szűrést szerveznek mindkét kerületben – közölte Facebook-oldalán Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere.  Az ellenzéki vezetésű önkormányzatok kezdeményezését azzal indokolta, hogy a koronavírus-járvány negyedik hullámában újra aggasztó fertőzési adatok érkeznek, s az antigén gyorsteszttel való szűrés ingyenes, bárki által igénybe vehető.

A mintavétel orrgaratból történik, az eredmény 15 perc után megismerhető. A teszt előtt 30-60 perccel az orrfújás, orrspray és egyéb légúti készítmény használata, alkoholos és koffein tartalmú ételek, italok fogyasztása kerülendő.

A szűréshez személyi okmányok (személyi igazolvány, útlevél vagy új típusú jogosítvány, továbbá lakcímkártya), valamint TAJ kártya bemutatása szükséges.  A tesztelések ezen a héten szerdán és csütörtökön, valamint a jövő héten hétköznap lesznek a II. kerületi önkormányzat épületében, a két kórházban, illetve majd a Széll Kálmán téren is. 

Őrsi Gergely megjegyezte, a teszt már a tünetek megjelenése előtt, akár a fertőzés második napjától képes kimutatni a koronavírust, a szűrővizsgálatot azoknak az egészséges, vagy magukat egészségesnek gondoló személyeknek is ajánlják, akik még a tünetek és panaszok jelentkezése előtt szeretnék kizárni a fertőzés tényét. A teszt alkalmas a COVID-19 és a szezonális influenzafertőzés megkülönböztetésére is. A szűrésen való részvétel mellett pedig mindenkit biztatnak a védőoltás felvételére is.

(Képünkön a fővárosi önkormányzat tavalyi tesztelési akciója