ORÖ;

2021-11-10 09:30:00

Újabb pofon a Lungo Dromnak

A teljes jogú mandátum megszerzése reményében indul a parlamenti választáson Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke.

Egyelőre még azt se tudni, hogy pontosan mikor rendezik a jövő évi országgyűlési választást, de az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) keddi – estébe nyúló – közgyűlése már döntött nemzetiségi listája összetételéről.

A jogszabály szerint mind a tizenhárom, törvényben elismert nemzetiség országos önkormányzata választási listát állíthat. A lista vezetője teljes szavazati joggal bíró mandátumot szerezhet a parlamentben, és ehhez jóval kevesebb voksra van szüksége, mint azoknak, akik pártlistáról kerülnek az Országgyűlésbe. Ha nem jön össze a kedvezményes mandátum, akkor az adott nemzetiség csak szószóló révén képviseltetheti magát, akinek nincs szavazati joga a törvényhozásban. Fontos kitétel, hogy a nemzetiségi névjegyzékben szereplők csak saját nemzetiségük listájára szavazhatnak a parlamenti választáson, pártlistára nem.

Bár létszámaránya alapján a cigányság képes lett volna teljes jogú képviselőt küldeni az Országgyűlésbe, a romák eddig beérték a szószólói tisztséggel. A roma nemzetiségi szószóló két ciklus óta Farkas Félix, a Lungo Drom jelöltje, a fideszes Farkas Flórián „megbízható embere”.

Az ORÖ keddi közgyűlésén a 47 képviselőből 45-en jelentek meg, ketten igazoltan – betegség miatt – hiányoztak. Dancs Mihály, az egyik elnökhelyettes indítványozta: a közgyűlés ezúttal csak arról hozzon döntést, hogy listát állít a választásra, annak összetételéről pedig szélesebb körben, civil szervezetek közreműködésével kezdjen egyeztetést. Javaslatával kisebbségben maradt. A jelölések nyomán négyen indultak azért, hogy listavezetők legyenek: a már említett Dancs Mihály és Farkas Félix mellett Agócs János, az ORÖ elnöke, valamint „külsősként” Berényi László volt fideszes parlamenti képviselő. A választás zárt ülés elrendelése után, szigorú szabályok szerint, titkosan zajlott.

A választást Agócs János nyerte. (Agócs a Firosz, a Fiatal Romák Országos Szövetsége színeiben politizál.) Az ORÖ elnöke 21 szavazatot kapott, Farkas Félix 18-at, Dancs Mihály 6-ot, Berényi László egyet sem. A Lungo Drom tehát – miután az országos roma választáson a vele szemben összefogó szervezetek győztek, és többségbe kerültek az önkormányzati testületben – újabb vereséget szenvedett.

Agócs János lapunknak nyilatkozva egyértelművé tette, hogy nem elégszik meg a szószólói tisztség betöltésével, hanem szeretné elnyerni a teljes jogú mandátumot az Országgyűlésben. Farkas Félix kérdésünkre nem kívánta értékelni az eredményt.