Lengyelország;menekültek;Belarusz;

2021-11-10 22:33:18

Putyin véget vethetne a káosznak, de taktikázik

Az orosz elnök közvetlen tárgyalásokat ajánlott Minszk és az uniós tagállamok között, és segítséget ajánlott a közvetlen kapcsolat létrehozására.

Telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin és Angela Merkel szerdán a belorusz-lengyel határon egyre inkább eszkalálódó migrációs válságról. A Kreml közleménye szerint beszélgetést a német fél kezdeményezte, a két vezető politikus pedig aggodalmát fejezte ki a migrációs válság humanitárius következményei miatt. Putyin közvetlen tárgyalásokat ajánlott Minszk és az uniós tagállamok között, és segítséget ajánlott a közvetlen kapcsolat létrehozására. A Kreml közleménye ugyan nem tér ki rá, de Steffen Steibert, a kancellár szóvivője Twitteren közölte: Merkel arra kérte Putyint, hogy „a fehérorosz-lengyel határon kialakult migrációs helyzet kapcsán hasson Minszkre”. A kancellár kérése nem alaptalan, hiszen Putyin jóváhagyása nélkül Lukasenko semmit sem tehet. Varsó is Putyint vádolja.     

Hetek óta tart a migrációs válság a belorusz-lengyel határon, hétfő óta azonban mindennapivá váltak az erőszakos cselekmények is. Hiába vezényel egyre több katonát és fegyverzetet a határra Lengyelország, Alekszandr Lukasenko rezsimje folyamatosan szállítja szervezetten a menekülteket a határra. Közülük kisebb csoportok a két tűz közé, a senkiföldjére szorultak helyzetét úgy próbálják megoldani, hogy megostromolják a szögesdrót határt és erőszakkal behatolnak Lengyelországba, abban a reményben, hogy uniós tagállam lévén menekültként kezeli őket. Varsó azonban nem enged, a lengyel védelmi miniszter szerdán is leszögezte: őrizetbe vettek minden illegális határátkelőt, és ezt fogják tenni a továbbiakban is. A határon állomásozó katonák számát pedig 12-ről 15 ezerre növelték. 

Az EU kedden azzal vádolta Alekszandr Lukasenko belarusz elnököt, hogy hónapok óta „gengszterszerű” taktikát alkalmaz a menekültekkel szemben. Peter Stano, az uniós külügyi főképviselő, Josep Borrell szóvivője közölte, az EU az elkövetkező napokban azon országok kormányaival tárgyal, ahonnan Lukasenko rezsimje célzottan szállítja az embereket a lengyel határra. Emlékeztetett, máris legalább hét halottja van a belarusz-lengyel határon zajló tragédiának. Mateusz Moraweiecki lengyel kormányfő személyesen az orosz elnököt vádolta meg a válság kirobbantásával. A varsói parlamentben elhangzott beszédében úgy fogalmazott, Lukasenko Putyin utasítására sérti meg sorozatosan a lengyel határt és toloncol át rajta illegális bevándorlókat.

Belarusz is támadásba lendült – Lukasenko rezsimje már azt állítja, hogy a migrációs válságot a nyugati országok szervezték meg, ürügyként egy újabb Fehéroroszország elleni szankciósorozathoz. A minszki diktátor egyértelművé tette, azt várja el az EU-tól, hogy ugyanolyan menekültügyi megállapodást kössön Belarusszal, mint tette azt Törökországgal. Erre egyelőre nincs hajlandóság, hiszen Belaruszba nyilvánvalóan a rezsim által szervezetten érkeznek a migránsok és senki nem is hajlandó Lukasenkoval közvetlenül egyeztetni, amint az Putyin is javasolta Merkel kancellárnak. Az orosz elnök viszont leállíthatná Lukasenkót, akinek rezsimjét az orosz hitelek és a Kreml politikai támogatása élteti. De Moszkva szerint is nem Minszk, hanem az EU a felelős a helyzetért.