Gulyás Gergely;kormányinfó;Szentkirályi Alexandra;

Kormányinfó: a kormány meghúzta a határt, 480 forint lesz a benzin és a gázolaj árának legfelső határa

A nemrég koronavírus-fertőzésen átesett Gulyás Gergely az egyre emelkedő számokat mutató járványban mindenkinek harmadik oltást szorgalmazza.

"November 15-től 480 forintos felső határral rögzítette a kormány a benzin és a gázolaj árát" – jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A Népszava kérdésére megerősítette, mindez a 95-ös oktánszámú benzinre és a gázolajra vonatkozik, a prémium-üzemanyagokra nem. Mint mondta, reméli ezzel segítenek az embereknek és a gazdaságnak is, ugyanakkor az üzemanyagárak ugrásszerű növekedése kapcsán megjegyezte:

a magyar üzemanyagárak a 6-7. legolcsóbbak az Európai Unióban. Máltán és Cipruson a legolcsóbb, eddig egyedül Horvátország rögzített csak felsőárat az uniós piacon.

A miniszter, aki az elmúlt hetekben maga is koronavírusos, volt a járvány meredeken emelkedő negyedik hullámával kapcsolatban most arról beszélt, hogy mindenkinek javasolják a harmadik, megerősítő oltás felvételét. Arra nem tudott választ adni, mert szerinte a szakemberek véleménye is eltérő, hogy mikor várható a tetőzés. Van, aki ezt november, de van, aki december végére teszi - közölte.

Hozzátette, a Pfizer általa ismert múlt heti tanulmánya is megerősítette, hogy az oltások fél évig hatékonyak, aztán csökken az erejük, s ez a tapasztalat a többi oltóanyagnál is. Mindezek alapján az esetlegese negyedik oltás lehetősége is felvetődött a jövőben, de az arról való döntéssel még várni kell. A magyar egészségügy egyre nagyobb járványügyi terhelésről kijelentette:

„Az egészségügyi kapacitások bőségesek, ellátási nehézség nem áll fenn.”

A kormányinfón kiderült, továbbra is ragaszkodik a kabinet eddigi mondásához, mely szerint van fegyver a koronavírus ellen. "Az oltás miatt száz oltott betegből egy betegszik meg. Utóbbiak enyhe tünetekkel vészelik át a betegséget" - mondta Gulyás. Az ATV kérdésére, hogy konkrétan kórházban lévő betegek hány százaléka oltott, a kancelláriaminiszter most sem tudott válaszolni. Azt hajtogatta, hogy az elhunytak nagyon kevés kivétellel a legidősebb korosztályból, a krónikus betegek, meg az oltatlanok közül kerül ki, s az oltatlanok esetében akár százszor nagyobb az esélye, hogy megbetegednek. Ugyanakkor megígérte:

„a következő kormányinfóra elkészül egy ilyen adatbázis”.

Elhangzott még, hogy a kormány általánosan kötelező oltást továbbra sem kíván bevezeti. Ugyanakkor az állami munkatársaknak elrendelték a vakcinázást, s azoknak, akik ügyfelekkel közvetlenül foglalkoznak. Utóbbiaknak december 15., a többieknek pedig január 31. a beadatási határidő. A tárcavezető ismét kiemelte: 

„Egy esetleges ötödik hullám esetén az lesz védett, aki a harmadik oltását is megkapta.”

A kormányinfón visszatérő kérdés volt, hogy államtitoksértésnek minősül-e, indul-e eljárás, vizsgálat Kósa Lajos a parlament honvédelmi és rendészeti bizottság alelnökének korábbi, Pegasus-ügyben tett kijelentésével kapcsolatban. (Ebben Kósa elismerte, hogy a Belügyminisztérium vásárolta meg a kémszoftvert.) Gulyás ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az erre hivatott hatóságoknak kell erről döntenie, és a kormány nem kezdeményezett vizsgálatot. 

Gulyás Gergely az újságírói kérdésekre adott válaszai során „üzent” Bige László vállalkozónak is, aki korábban azt nyilatkozta, bármennyivel hajlandó támogatni Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt kampányát. Gulyás az üzletember figyelmébe ajánlotta a kampányfinanszírozás törvényi szabályait.

A miniszter egyebek mellett a Világgazdaság kérdésére újfent megerősítette a 2022-es választási évre beígért kormányzati intézkedéseket. Mint mondta:

„Lesz szociális hozzájárulási adó csökkentés jövőre, fenntartjuk a csökkentett iparűzési adó tavaly elfogadott szabályait, ahogy a 25 éven aluliaknak, úgy a négy gyermekeket nevelőknek sem kell személyi jövedelemadót fizetni, és nem került le a kormány napirendjéről az egyszámjegyű személyi jövedelemadó sem.”

A ferihegyi repülőtér állami visszavásárlásával kapcsolatban elhangzott,  hogy annak tulajdonlása repülőtér nemzetbiztonsági, turisztikai és más szempontok miatt fontos. Sőt, szeretnének új terminált, gyorsvasúti csatlakozást, és a reptéri gyorsforgalmi utat is fejlesztenék.