Brüsszel;miniszterelnök-jelölt;Márki-Zay Péter;

2021-11-11 19:23:48

Jobbról-balról megvizsgálták Márki-Zay Pétert

Ellenzéki politikusok gyakran tárgyalnak Brüsszelben, de a magyar miniszterelnök-jelöltet a megszokottnál nagyobb érdeklődéssel fogadták.

Egyáltalán nem kirívó, hogy az Európai Uniós intézmények vezető tisztségviselői nem kormányzati politikusokat fogadnak Brüsszelben. Az Európai Bizottság vagy az Európai Parlament épületében gyakran kigurítják a piros szőnyeget ellenzéki pártelnökök és volt miniszterelnökök elé is. Szerdán, vagyis azon a napon, amikor Márki-Zay Péter magyar miniszterelnök-jelölt lebonyolította brüsszeli találkozóinak a zömét, Matteo Renzi volt olasz kormányfő például Margrethe Vestager bizottsági alelnök irodájában vendégeskedett.

A járvány előtti években a magyar ellenzéki pártok első emberei is többször megfordultak Brüsszelben, hogy megbeszéléseket folytassanak az európai uniós döntéshozókkal. Karácsony Gergely 2019 őszén többek között tárgyalóasztalhoz ült Frans Timmermans akkor még csak ügyvezető bizottsági alelnökkel. Mesterházy Attila, az MSZP exelnöke 2013-as brüsszeli látogatásán hat európai biztossal folytatott megbeszélést. Gyurcsány Ferenc, a DK vezetője a 2010-es évek közepén három- négyhavonta megfordult az EU székhelyén, hogy bizottsági és parlamenti tagokkal konzultáljon. Mivel az uniós határozathozatalban nagyon fontos a szereplők politikai hovatartozása, a magasrangú vendégek általában – de nem kizárólag – a saját pártcsaládjukhoz tartozó politikusok társaságát keresik, velük egyeztetnek a közösség ügyeiről.

Márki-Zay Péternek azonban a szokásosnál sűrűbb és sokszínűbb programja volt az EU székhelyén. A kedd estétől csütörtök kora délutánig tartó brüsszeli vizitjén csaknem húsz találkozón vett részt. Ez nemcsak az iránta megnyilvánuló kíváncsisággal magyarázható, hanem azzal is, hogy egy széles pártkoalíciót képvisel. Ezért aztán egyaránt kezet rázott vele az uniós képviselő-testület jobb- és baloldali, liberális és zöldpárti frakcióvezetője. Részt vett az európai szocialisták politikai alapítványának rendezvényén, és a kereszténydemokratákhoz tartozó Globsec kutatóintézetben tartott vacsorán, ahol befolyásos EP-képviselőkkel és szakértőkkel találkozott.

A miniszterelnök-jelölt megbeszélést folytatott Paolo Gentiloni pénzügyi és Nicolas Schmidt foglakoztatási biztossal, valamint a jogállamiság ügyeiben illetékes Vera Jourovával és Didier Reynders-szel, az utóbbival már a hazatérése után Budapesten. A magyar Várhelyi Olivér, aki a bővítésért felelős tagja az Európai Bizottságnak, egy informális reggelin látta vendégül. Mint brüsszeli beszélgetőpartnereink hangsúlyozták, Jourovának és Reyndersnek eleve benne van a munkaköri leírásában, hogy tartsák a kapcsolatot a tagállamokban működő civil és egyéb szervezetekkel, politikai szereplőkkel, ezért aztán egyáltalán nem meglepő, hogy időt szakítottak Márki-Zayra.

A politikus iránti érdeklődést jelzi az is, hogy a brüsszeli magyaroknak rendezett kedd esti “lakossági fórumon” nagyjából kétszázan vettek részt. Ekkora tömeg sem Botka Lászlóra, sem Karácsony Gergelyre nem volt kíváncsi, amikor ők kormányfő-jelöltként mutatkoztak be az EU fővárosában lakó honfitársaiknak.