Brüsszel;magyar-szerb határ;

2021-11-12 12:54:25

Elfogyott a brüsszeli türelem, uniós pénzbírságot kapunk a nyakunkba

Ez az első eset, hogy Magyarországot egy bírósági ítélet be nem tartása miatt pénzbüntetés megfizetésére köteleznék, amelynek összegéről az európai bírák döntenek.

Hazánk 2004-es csatlakozása óta nem fordult elő, hogy az európai intézmények pénzbüntetést rójanak ki Magyarországra egy bírósági ítélet végre nem hajtása miatt. Most ennek is eljöhet az ideje: az Európai Bizottság pénteken felkérte az EU Bíróságát, hogy szabjon ki pénzbírságot, amiért a magyar hatóságok nem tartották be a menekültügyre vonatkozó bírósági ítéletet. Adalbert Jahnz bizottsági szóvivő kérdésünkre nem kívánta elárulni, hogy a biztosi testület mekkora összegű büntetést indítványozott, mivel az adat az ítélethozatalig nem nyilvános. Az intézmény a jogsértés mértéke, időtartama, az adott tagállam gazdasági teljesítőképessége alapján tett javaslatot a szankció nagyságára.

Lehóczki Balázs, az EU Bíróságának sajtóreferense lapunknak elmondta: a bírák felülbírálhatják a pénzbüntetés kiszabására vonatkozó bizottsági előterjesztést, vagyis dönthetnek úgy, hogy mégsem kell fizetni, de erre nem szokott sor kerülni. Arra inkább, hogy megváltoztatják a bírság javasolt összegét, amit inkább lefelé, semmint felfelé szoktak kerekíteni, kivéve talán a versenyjog területén hozott döntéseket. Az ítélethozatal egyébként nem holnap lesz, az eljárás akár másfél évig eltarthat.

Az uniós bíróság tavaly decemberben ítélte jogellenesnek a magyar menekültügyi szabályozás egyes elemeit. Kifogásolta, hogy a hatóságok korlátozzák a harmadik országbéli állampolgárok hozzáférését a menekültügyi eljáráshoz, a menekültstátuszt kérelmezőket őrizetben tartják és az illegális bevándorlókat mindenféle jogorvoslati lehetőség nélkül kitoloncolják az országból a magyar-szerb határon. A bírák kifogásolták a tranzitzónák működését, amit azóta megszüntetett a kormány, és jogsértőnek ítélték a visszakényszerítéseket, amivel viszont nem hagytak fel a hatóságok.

A bíróság ítélete jogerős és kötelező betartani, Magyarország azonban 11 hónapja nem hajtja végre maradéktalanul. Mint a bizottsági sajtóközlemény fogalmazott: nem hozta meg a menekültügyi eljáráshoz való tényleges hozzáférés biztosításához szükséges intézkedéseket, és nem pontosította azokat a feltételeket sem, amelyek a jogorvoslatra vonatkoznak. A biztosi kollégium júniusban már figyelmeztette a kormányt a kötelezettségeire. Mivel továbbra sem történt semmi, nem maradt más hátra, mint hogy átalányösszegű pénzügyi szankció és napi kényszerítő bírság kiszabását kérje a bíróságtól.

Mint arról beszámoltunk, Lengyelországot nemrég napi egymillió euró (nagyjából 364 millió forint) pénzbírság megfizetésére kötelezték, amiért a korábbi bírósági ítéleteknek fittyet hányva nem függesztette fel a Legfelsőbb Bíróság fegyelmi tanácsának hatáskörére vonatkozó jogszabályi rendelkezések alkalmazását. A varsói kormány már jelezte, hogy nem hajlandó fizetni, de ettől nem ijedtek meg Brüsszelben. Ilyen esetben az uniós támogatásokból automatikusan és részletekben vonják le a pénzbüntetés összegét.