Ausztria;karantén;

2021-11-14 17:39:20

Karantén vár az oltatlanokra Ausztriában

Bekeményített Bécs a veszélyesen romló járványügyi helyzet miatt, gyakorlatilag karantén vár azokra, akik nem vették fel a koronavírus elleni védőoltás mindkét adagját.

Alexander Schallenberg osztrák kancellár vasárnap jelentette be, hogy az egész országra kiterjesztik a két legrosszabb járványügyi mutatókkal rendelkező tartományban már múlt héten bevezetett szigorú intézkedéseket.

A kancellár szerint a járvány negyedik hullámának súlyossága Ausztriában nem csupán a vírus Delta variánsának, hanem az alacsony átoltottságnak is köszönhető. „Javítanunk kell a beoltottak arányán. Szégyenteljesen alacsony” – fogalmazott Schallenberg. Ausztriában a lakosság 64,3 százaléka van teljeskörűen beoltva, az első oltással rendelkezők aránya 68,4 százalék volt szombaton. Az utóbbi napok szigorításainak eredményeképpen látványosan megugrott az oltási hajlandóság az országban, de így is messze elmarad a jórészt 80 százalékot, esetenként a 90 százalékot is meghaladó nyugati államoktól, sőt a 75 százalékos európai uniós átlagtól is.   

A kormány vasárnap déli döntését estére a parlament elé terjesztették jóváhagyásra, amely rendkívüli ülésen bocsátotta szavazásra.

A most bejelentett intézkedések egyelőre tíz napig maradnak érvényben országos viszonylatban, de szükség esetén meghosszabbíthatók, ha a parlament újra megszavazza azt. A vakcina felvételét nem teszik kötelezővé általánosan, csak megnehezítik a munkavégzést zöld igazolvány hiányában. Az egészségügyi dolgozóknak viszont kötelező lesz az oltás, arról azonban egyelőre nincs döntés, hogy mikortól.

A hétfőtől hatályos rendelkezések értelmében a nem teljeskörűen beoltottak csak a munkahelyük és az otthonuk között közlekedhetnek, ezen túlmenően otthonaikat csak komoly indokkal hagyhatják el. Ilyen az alapvető élelmiszerek és gyógyszerek megvásárlása, illetve az orvoshoz vagy oltásra menés. Vonatkozik azokra az oltatlan  kiskorúakra is, akik számára már engedélyezett a vakcina. Az oltással nem rendelkezőknek a munkavégzéshez negatív PCR tesztet kell felmutatniuk és munkahelyükön állandó jelleggel viselniük kell az arcmaszkot.

A szigorú korlátozás mintegy kétmillió osztrák állampolgárt érint. A kancellár kiemelte, a hatóságok szigorúan fogják ellenőrizni a rendelkezések tiszteletben tartását. A büntetések igen szigorúak – a magánszemélyek 500, a cégek 3600 euró bírságot kockáztatnak szabálysértés esetén.