Karas Monika;

2021-11-15 21:55:18

Több tízmilliós búcsúpénz járt a médiahatóság volt elnökének

Csaknem nettó 41 millió forinttal kárpótolták a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) októberben távozó elnökét, Karas Mónikát – írta a 24.hu. Karas fizetését még 2019-ben triplázta meg a parlament, amikor a jegybankelnöki juttatás 80 százalékában, azaz havi 4 millió forintban állapította meg a bérét. Emellett kapott még 400 ezer forintot a tanácselnöki posztja után, személyzeti autót és lakhatási támogatást is. A 24.hu kérdésére az NMHH azt írta, hogy az exelnököt lemondásakor két havi végkielégítés illette meg. Ugyanakkor kártalanítást is kap, mivel a törvény szerint egy éven át nem létesíthet munkaviszonyt a médiában. Ez a megelőző 12 havi, a hatóságtól származó nettó jövedelmének felel meg, így jön ki a nettó 41 milliós summa.

Nem csak végkielégítést és kártalanítást kapott Karas, hanem egy jól fizető állást is: novembertől az Állami Számvevőszék alelnökeként dolgozik, ahol havi bruttó 4 237 800 forintot keres.

Érdemes felidézni a Fidesz politikusainak 2010-es hatalomra jutásuk utáni megjegyzését, amikor „pofátlan végkielégítésről” beszéltek az állami cégek esetében. 98 százalékos különadót is be akartak vezetni a 2 millió forintot meghaladó juttatásokra a munkaviszony megszűnése esetén. Ezt egyébként az Alkotmánybíróság nem fogadta el, mert a visszamenőleges hatály miatt ellentétesnek ítélték a jog- és vagyonbiztonsággal. A Fidesz többször módosította a törvényt, majd 2018-ban csöndben visszavonták.