Győrffy Balázs;Elk*rtuk;Elkxrtuk;

Ingyenes Elk*rtukra hív a kamarai elnök

Nem garasoskodik Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara fideszes elnöke: több mint 360 ezer forintot költ arra, hogy munkatársai ingyen megtekinthessék a Kálomista Gábor producer nevével fémjelzett Elk*rtuk című filmet.

Ahogyan azt nemrég írtuk: a politikai kriminek definiált film, amely a 2006 őszén kitört budapesti zavargásokkal foglalkozik, tág teret enged az alkotók fantáziájának. A fikciós politikai elemek pedig feltűnő egyezést mutatnak azokkal a fideszes értelmezésekkel, amelyek szerint valójában a Gyurcsány-kormány alakította és manipulálta az akkori eseményeket. A filmkészítők képzeletében az aljas politikai manővereket éppen az a Dobrev Klára irányította, akivel fideszes berkekben egészen a közelmúltig úgy számoltak, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje lesz a 2022-es parlamenti választáson. (Az ellenzéki előválasztáson végül nem ő, hanem Márki-Zay Péter győzött.)

Az Elk*rtuk közösségi oldalán múlt héten bejelentették, hogy már 115 ezren látták a filmet. Mintha azonban nem mindenki bízna abban, hogy a produkcióra van fizetőképes kereslet. Híreket lehetett olvasni arról, hogy művelődési házakban ingyenesen vetítették a filmet, és olyan iskolák is akadtak, ahol kötelezővé tették a Fidesz propagandájába illeszkedő alkotás megtekintését.

Eljutott szerkesztőségünkhöz egy „Kedves Kolléga!” megszólítású e-mail, amit Győrffy Balázs fideszes parlamenti képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke írt. Ebben arra kérte címzetteket, hogy legyenek vendégei, tekintsék meg ingyen a filmet. A vetítés időpontja december 9-e, helyszíne a budapesti Cinema City Allee mozi. Regisztrálni november 19-ig lehet a megadott linken.

Megkérdeztük Győrffy Balázst, milyen indíttatásból – saját elhatározásából, vagy valamilyen egyéb késztetésre – érezte szükségét annak, hogy kollégáit meghívja a film ingyenes megtekintésére. A megszólítás arra utal, hogy az e-mailt agrárkamarai elnökként írta. Ezért egyebek mellett szerettük volna azt is megtudni, nem tart-e attól, hogy a szakmai szervezetként, köztestületként működő agrárkamara tevékenysége egy ilyen kezdeményezés hatására pártpolitikai színezetet kap. Továbbá: mennyibe kerül az ingyenes filmvetítés, ennek költségeit milyen forrásból fedezi?

„Az Elk*rtuk című film vetítésére saját elhatározásomból, saját költségemre hívtam meg a kollégáimat” – közölte Győrffy Balázs lapunknak küldött válaszában. A gyakorlatban ez azt jelenti – folytatta –, hogy „egy mozi egyik termét kibéreltem, oda várom a kollégákat a vetítésre”. A terem bérleti díja 364 ezer 650 forint, amit tájékoztatása szerint saját pénzéből, saját lakossági folyószámlájáról átutalva fizet ki. „A filmvetítésen természetesen nem kötelező a részvétel, semmiféle előnnyel vagy hátránnyal nem jár az, hogy valaki eljön rá vagy sem” – reagált egy másik kérdésünkre.

Győrffy Balázs hozzátette, hogy 2013 márciusa óta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a tagság által megválasztott – elnöke. Második ciklusát tölti a köztestület élén úgy, hogy a szervezet megalakulását megelőzően és azóta is országgyűlési képviselő. „Senki előtt sem ismeretlenek politikai nézeteim, a világról alkotott képem, amely természetesen befolyásolja kulturális ízlésemet is, ezért esett erre a filmre a választásom” – magyarázta. Végezetül megjegyezte: „ahogy én, úgy bármelyik kollégám meghívhatja a többi munkatársát például egy sörre, egy pizzára vagy akár a lakodalmára is”.