Parlament;Népjóléti bizottság;Kásler Miklós;járványügyi adatok;

2021-11-17 06:00:00

Kásler kerülte a konkrét válaszokat

Lényegében kampánybeszédet tartott éves bizottsági beszámolóján az egészségügyért is felelős miniszter. A járványadatok közben egyre tragikusabbak.

Különös optikán keresztül számolt be Kásler Miklós a humán tárca élén végzett munkájáról a parlament Népjóléti Bizottsága előtt kedden. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) vezetőjének szereplése inkább hasonlított egy kampánybeszédre, mint egy szokásos éves miniszteri beszámolóra. Az ellenzék főként a járvány elleni védekezéssel összefüggő adatokra, információkra lett volna kíváncsi, ám a miniszter erősen kerülte a konkrét válaszokat. A kormánypárti képviselők alig-alig kérdeztek, inkább igyekeztek az ellenzéki politikustársaik megjegyzéséit megkontrázni, saját kormányzati teljesítményüket dicsérni. Selmeczi Gabriella arról beszélt, hogy szerinte, az ellenzék kútmérgezést folytat, elbizonytalanítja a lakosságot az oltás-ellenes viselkedésével, rendre rémhírekkel riogat. Ő viszont személy köszönte Kásler Miklósnak az operatív törzsben vezetői munkáját.

Molnár Ágnes (Fidesz) szintén elégedett volt a járvány kormányzati kezelésével, örömének adott hangot, hogy éppen a mai napon lépte át a legalább egyszer oltottak száma a hatmilliót.

Nacsa Lőrinc (Fidesz) szerint be kellene fejeznie az ellenzéknek az emberek oltásokban való elbizonytalanítását. Szintén megköszönte a miniszternek a járvány elleni védekezésben tett erőfeszítéseit.

Az ellenzékből Lukács László (Jobbik) arról érdeklődött a miniszter miként értékeli, hogy Merkely Béla pár hónappal ezelőtt még azt mondta: nem lesz 4. hullám? Hogyan értékeli azt a munkát, amit Pintér Sándor belügyminiszter végzett az egészségügyi dolgozók új szolgálati jogviszonyának és az alapellátás átalakításával? Erre a miniszter azt válaszolta: „még Lukács képviselő úr kedvéért sem hajlandó minősíteni Pintér Sándor urat, aki magas intellektussal kíváló szervezőkészséggel szervezte a járvány alatt a rendőrség, a katasztrófavédelem munkáját, az operatív törzs működése alatt kedvező lehetőségeket teremtett a szakmaiságnak”. Nem minősítené Merkely Béla professzort sem, mert mindenkit a cselekedetei, a megnyilvánulásai minősítenek.

Lukács László számos kérdésére nem kapott választ, így például arra sem, hogy mi a miniszter véleménye arról a kutatásról, miszerint a járvány alatt 15-20 százalékkal kevesebb daganatos beteget sikerült megtalálni. Tervez-e valamilyen intézkedést a helyzet javítására? Elrendeli-e az egészségügyi dolgozók kötelező oltását? Fenntartják-e azt a jogszabály javaslatot, amely megszüntetné a gyógyszerek házhoz szállítását?

Hasonlóan érdemi válasz nélkül Rig Lajosnak (Jobbik), ma is aktívan mentőző képviselő kérdése van-e elég szakember a covid betegek ellátására? Azt is megjegyezte: nagyon sajnálja, hogy olyan alacsony lett az ellátás színvonala, hogy a miniszter megelégszik azzal, ha húsz intenzíven ápolt betegre egy szakorvos, és öt ápoló jut.

Szabó Tímea (Párbeszéd) megkérdezte miért nem nyitják meg a kiskunhalasi járványkórházat? Mint mondta: őt arról tájékoztatták, hogy ott van az épület, fel van szerelve, ám a működtetéséhez nincs elég szakember. 186 szakdolgozóra és 10 orvosra lenne ott szükség, ám ebből körülbelül 70 embert tudnak a környékbeli intézmények odaküldeni. Erre annyit reagált Kásler Miklós, hogy amint szükség lesz rá, megnyitják, és éppúgy, mint az eddigiekben, lesz benne elegendő szakember is.

A miniszter elismételte azt is, hogy Európában mi kezdtünk el a leggyorsabban oltani. Minden európai vakcina beszerzéshez csatlakoztunk, de amikor azt tapasztaltuk, hogy az európai szállítmányok nem elegendőek, késve érkeznek, „minden szakmai biztosítékot” betartva keletről szereztünk be vakcinákat. Elismételte a hétvégi video interjújában már említett nagy kormányzati kutatásra hivatkozva, hogy a Magyarországon használt vakcinák 88-98 százalék közötti védelmet biztosítottak a vírussal szemben. A halálozás és a betegség súlyos lefolyását pedig átlagosan 69 és 88 közötti mértékben előzték meg az oltóanyagok.