oltás;főváros;vakcina;

2021-11-18 15:46:44

Önszorgalomból oltanak az akcióhéten a kerületi szakrendelők

Bár a kormányhivatal váratlanul kitagadta az oltási akció hétből az önkormányzatok szakrendelőit, azért, ha valaki beesik hozzájuk akár regisztráció nélkül is, azt éppúgy beolthatják, mintha hivatalos oltóközpontként működnének.

Jelentős zavart sikerült keltenie a fővárosi kormányhivatalnak azzal a levéllel, amelyben azt közölte, hogy a hétfőn kezdődő oltási héten csak a kórházak vesznek részt a rendkívüli oltási akcióban. Erről először Pikó András, a VIII. kerületi polgármester számolt be. Ő arról írt, hogy előbb kijelölte, a kerületi, Auróra utcai rendelőintézetüket is arra, hogy oltópontként vehetnek részt a kormány által meghirdetett oltási akcióhétben. Miután aztán ők átszervezték a rendeléseket, így összegyűjtötték a szükséges szakemberek, előkészítették a helyi hírverést, négy nappal az akció előtt a kormányhivatal visszavonta az oltópontként való részvételüket.

Ám ez nemcsak a nyolcadik kerületiekkel esett meg, hanem a fővárosban mindenütt, ahol önkormányzat üzemelteti a szakrendelőt. Lapunknak az egyik intézmény vezetője elmondta: a kormányhivatal november 16-án még azt kérte jelezzék, hogy mikor, hol és mennyi oltás beadását tudják vállalni hivatalos oltópontként, majd miután közölték a kért adatokat, átszervezték a szakrendelések előjegyzéseit, kialakították az oltó helyiségeket, 17-én valamivel délután öt óra előtt, érkezett egy újabb levél, amelyben arról szólt, hogy a Fővárosi Oltási Munkacsoport döntése alapján az oltási akcióhétben kizárólag a fővárosi kórházak vesznek részt. A szakrendelők nem. Főszabály szerint a szakrendelők az előzetesen regisztrált, időpontra érkezőket olthatják. De, mint írták: „Amennyiben az Ön által vezetett intézménynél olyan személyek jelentkezhetnek első, elmaradt második és harmadik oltásra, akik nem foglaltak időpontot előzetesen és azok az oltatlanok is, akik még nem is regisztráltak előzetesen, de szeretnének oltást felvenni, kérem, ne küldje el őket, hanem – amennyiben az intézmény kapacitása megengedi – biztosítsa részükre az oltakozás lehetőségét.”

Az általunk megkérdezett intézményeket úgy tájékoztatták, hogy mindehhez oltóanyagot is kapnak, sőt csütörtökön már ki is szállították az oltóhétre szánt vakcinákat. Őket arról is tájékoztatták, hogy a fogyóban lévő készleteket még aznap pótolják.

Megkerestük a Fővárosi Kormányhivatalt, hogy magyarázatot kapjunk arra: mi okozta a kialakult kommunikációs káoszt, hogy szinte óránként változtatta a kormányhivatal az álláspontját a szakrendelők szerepéről a kampányban? Lapzártánkig nem kaptunk választ. Ám az Index hírportált úgy tájékoztatták: „A fővárosi szakrendelők nem tudták vállalni azokat a feltételeket, mint a kórházak, ezért nem vesznek részt az oltási akcióhétben.”

Lapunk több fővárosi szakrendelőt is megkeresett, amelyeknél határozottan állították azt is, hogy elő nem fordulhat, hogy az oltásérkező regisztrált vagy regisztrálatlanok közül bárkit is elküldenének anélkül, hogy beoltanák. Vagyis lényegében nem változik semmi a szakrendelőkben is oltanak az akció héten.