PSZ;PDSZ;

2021-11-18 18:26:44

Oktatás: marad a kötelező oltásrendelet

A szakszervezetek, de még a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar is attól tart, hogy sok tanár a kényszer ellenére sem vállalja az oltást, emiatt több ezer pedagógus eshet ki a rendszerből

Nem tekinti tárgyalási alapnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a pedagógus szakszervezetek közös sztrájkbizottságának azt a követelését, amelyben a koronavírus elleni kötelező védőoltásról szóló rendeletek visszavonását kérték. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) képviselői csütörtök délután egyeztettek az Emmi köznevelési helyettes államtitkárával, Kisfaludy Lászlóval, aki – Szabó Zsuzsa PSZ-elnök elmondása szerint – azzal utasította vissza követelésüket, hogy a két érdekképviselet csak az oktatással kapcsolatban fogalmazhat meg követeléseket. A szakszervezetek, de még a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar is attól tart, hogy sok tanár a kényszer ellenére sem vállalja az oltást, emiatt több ezer pedagógus eshet ki a rendszerből. A PDSZ egy napokban közzétett, nem reprezentatív felmérése szerint a tanárok 18 százaléka utasítja el a Covid-vakcinát.

– Újra neki kell futnunk a kérdésnek, mert senkit nem hagyhatunk magára ebben az ügyben, a következő tárgyalásra új javaslattal fogunk érkezni – fogalmazott Szabó Zsuzsa. Egyeztettek arról is, hogy egy esetleges pedagógussztrájk esetén kell-e az iskolákban felügyeletet biztosítani. A szakszervezetek szerint nem, hiszen erre nincs törvényi előírás. Az Emmi ugyanakkor ezt sem fogadta el, igaz, megígérték, hogy még “értelmezik” a kérdést.

A PDSZ választmányi tagja, Nagy Erzsébet arról számolt be: a pedagógusok bérrendezésével kapcsolatban a kormány továbbra is csak a már bejelentett 10 százalékos emelést tudja ígérni, az viszont most sem derült ki, hogy erre milyen formában - például pótlékként vagy az intézményeknek biztosított bértömegként – számíthatnának a pedagógusok. A munkaterhek csökkentésével kapcsolatban az Emmi azt tudta ajánlani, hogy a tanárok heti kötelező óraszámának felső határát 26-ról 24 órára csökkenthetik a következő tanévtől. Emellett évi 200 ezer forint értékű SZÉP-kártyát adnának az oktatásban dolgozóknak, a megbízási szerződéssel foglalkoztatottaknak pedig, amennyiben heti hét órát teljesítenek, 100 ezer forint pénzbeli juttatást adnának, de csak akkor, ha PSZ és a PDSZ elfogadja a fent leírtakat.

A következő tárgyalást két hét múlva tartják.