demokrácia;

A washingtoni demokráciacsúcsra olyan országok kapnak meghívást, amelyek magasra teszik a lécet - Magyarország nincs a listán

Szintet kell ugrani az invitáláshoz.

– Az Egyesült Államok olyan országokat hív meg a három hét múlva esedékes demokráciacsúcsra, amelyek magasra teszik a lécet maguk és mások számára a demokratikus értékek, politikák és intézmények megújítása terén – mondta a Népszava érdeklődésére Uzra Zeya, az amerikai külügyminisztérium polgári biztonságért, demokráciáért és emberi jogokért felelős államtitkára, aki európai körútja előtt telefonon válaszolt újságírók kérdéseire. A Joe Biden elnök által összehívott, december 9-10-kén esedékes online találkozó szervezéséért felelős kormányzati tisztségviselőt arról kérdeztük, mivel magyarázza, hogy Lengyelországot meghívták az eseményre, Magyarországot pedig nem, jóllehet mindkét uniós tagállam jogállamisági teljesítményével kapcsolatban súlyos aggályok merülnek fel. Zeya nem kívánt reagálni a meghívottak listájával kapcsolatos sajtóhírekre, csak annyit közölt, hogy igyekeznek minden olyan országot bevonni, amely elkötelezetten támogatja a csúcstalálkozó három alapvető célját: a tekintélyelvűség és a korrupció elleni küzdelmet, valamint az emberi jogok tiszteletben tartásának előmozdítását odahaza és külföldön.

Joe Biden a választási kampány idején tett ígéretet arra, hogy elnökké választása után csúcstalálkozót hív össze a demokrácia és az emberi jogok érvényesülésének hanyatlása ellen tenni akaró kormányok és civilek részvételével. A decemberi virtuális eseményre hírek szerint több mint 100 ország kapott meghívást. A Politico című amerikai hírportál számolt be arról, hogy Magyarország az egyedüli EU-tagállam, amely hiányzik a résztvevők listájáról, de például Lengyelország és a Fülöp-szigetek rajta van. Bidenéket többen bírálják, amiért olyan országokat vezetőit is vendégül látják, akiktől nem idegen a tekintélyelvű kormányzás.

A telefonos interjúban Uzra Zeya elhárított minden, a meghívottakra vonatkozó kérdést. Bevezetőjében, illetve a kérdésekre adott válaszaiban kifejtette: az Egyesült Államok olyan, regionálisan sokszínű, jól működő, illetve feltörekvő demokráciákat hív meg a csúcstalálkozóra, amelyek érdekeltek egy igazságosabb és békésebb világ megteremtésében. Mindeközben szem előtt tartják azt is, hogy egyetlen demokrácia sem tökéletes. – Az a célunk, hogy a csúcstalálkozó a logisztikai korlátok között a lehető legátfogóbb legyen, és helyt adjon a lehető legtöbb nézetnek – mondta.

A politikus szerint tizenöt éve tart a demokrácia globális hanyatlása, amely abban nyilvánul meg, hogy a tekintélyelvű rendszerek fenntartói megakadályozzák az emberek szabad akaratnyilvánítását, megsértik az alapvető jogaikat, a korrupt közszereplők pedig indokolatlanul korlátozzák az információhoz való hozzáférésüket. A politikai megosztottság, a dezinformáció és a diszkrimináció még olyan jól működő demokráciákat is sújt, mint az Egyesült Államok. – De azok a társadalmak, amelyek tiszteletben tartják és védik az emberi jogokat, fenntartják a jogállamiságot, támogatják a befogadó, elszámoltatható kormányzást, a legjobban felkészültek arra, hogy tartós megoldásokat találjanak a legnehezebb problémákra is. Az különböztet meg bennünket az autoriter nemzetektől, hogy átláthatóan kezeljük a küzdelmeinket, és nem próbáljuk a szőnyeg alá söpörni a hiányosságainkat – hangsúlyozta Uzra Zeya.

Az amerikai államtitkár világossá tette, hogy az Egyesült Államok nem pusztán a decemberi találkozótól vár eredményeket. Dolgozni kíván a demokrácia és emberi jogok előmozdításáért egyéb több felet érintő fórumokon is, mint amilyen az EBESZ vagy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa, amelyben hamarosan taggá válhat.

A tervek szerint a decemberi csúcson kötelezettségvállalásokat, reformokat és kezdeményezéseket fognak bejelenteni, amelyek igazodnak a találkozó három céljához. Ezt konzultáció követi, majd 2022 végén egy újabb csúcstalálkozó.