kormányrendelet;koronavírus;maszkviselés;

2021-11-19 08:09:26

Megjelent a kormány maszkrendelete

Zárt terekben kötelező lesz eltakarni a szájunkat és az orrunkat, a munkahelyekre, iskolákra és templomokra ugyanakkor Orbánék rábízzák, hogy elrendelik-e a maszkviselést.

Csütörtök éjjel megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely pontosítja és részletesen szabályozza a Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter által csütörtökön bejelentett járványügyi intézkedéseket.

Amint arról a Népszava is beszámolt: zárt terekben ismételten kötelező lesz a maszk, az 500 főnél nagyobb rendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni, valamint az egészségügyi dolgozóknak is kötelező lesz a harmadik oltás. A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló módosított kormányrendelet előírja:

Ugyanakkor a munkahelyeken is és a vallási szertartásokon is ez a szabály, azzal a kitétellel, hogy a előbbi zárt tereken a munkáltató, utóbbiaknál pedig maga a vallási közösség döntése a mérvadó. Ami mindenkire vonatkozik, hogy – a hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élő személy kivételével –  mindenki köteles hordani a maszkot az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, előadásokon, levéltárakban, könyvtárakban, postán, tehát lényegében – néhány további kivétellel – ott, ahol ügyfélfogadás zajlik, és a helyiségben – az ott foglalkoztatottakat is beleértve – rendszeresen 5 főnél többen tartózkodnak egy időben.