voks;lakcím;Karmelita kolostor;

2021-11-20 06:26:31

Bejelentkezem a Karmelitába

Már régen szerettem volna, de most már szabad! Bejelentkezem a Karmelita kolostorba. Másképp beszélnek az emberrel, ha ez szerepel a lakcímkártyáján, és nem a Veres Pálné utca, ami folyton fel van túrva valahol, és újabban a fagyis is bezárt. Nyugalom, nem akarok ott lakni, nincs az az isten, hogy itthonról összecsomagoljam a kismillió apró cuccot, selejtezzem évtizedek fotóit, blokkjait és felszaladt harisnyáit. De mostantól nem is kell. Mármint ott lakni ahhoz, hogy ez legyen a hivatalos lakcímem. Elég, ha csak egyszer teszem be a környékre a lábam: amikor majd leszavazok a körzeti jelöltre. A fideszesre, ezzel tartozom az ingatlan jelenlegi használójának. A bejelentkezéshez elvileg kell a tulaj hozzájárulása, de szerintem elég, ha ő aláírja.

A választáson egy határközeli sufniba kétszázan is bejelentkeztek, szóval senkinek nem lehet egy szava sem a Karmelita ellen. Hely van bőven, és úgysem ott élnék, nem szeretek folyton miniszterekbe meg külföldi diktátorokba botlani. Semjén megint remek javaslatot nyújtott be éjszaka, egyem az alvókáját. Már a címe is csupa szívjóság: „az állampolgárok adminisztratív terheinek csökkentése”. Mindig elérzékenyülök, ha a terheimen akarnak csökkenteni. És tényleg hatalmas teher volt, hogy ha eddig választási csalást akartam elkövetni, a fiktív lakcímre illett odavinni legalább egy fogkefét, hogy igazoljam ú.n. „életvitelszerű” jelenlétemet. Elég lanyhán üldözték, de mégiscsak bűncselekménynek számított, ha lebuktam.

Az új szabályok szerint viszont szabad a vásár a voksturizmusban. Többnyire tényleg vásár: sem a bejelentkezők, sem a befogadó tulaj nem ingyen vállalják. Szegény vidékeken párezer forint sokat jelent. Már csak ezért se kezdjünk „románozni” meg „ukránozni”, ez rosszfajta indulatokat szül. Kétféle ember vállalta eddig a hamis lakcím kockázatát: az egyik az a határon túli magyar állampolgár, aki a listára ugyan levélben is szavazhatott, de ahhoz, hogy ezt a választókörzeti jelöltre is megtehesse, itteni lakcím kellett. Ő biztosan nem jódolgában, hanem szegénységében, kiszolgáltatottságában vállalta. A másik esetben a pártjuk itthonról vezényelte át a kádereit egy-egy ingó körzetbe szavazni. Most a szoros verseny miatt 10-15 választókerület is adódhat, ahol kevés szavazat lesz a különbség. Ennyin már az országos győzelem múlhat.

Jó néhány trükköt már eddig is legalizáltak. Szabad lett a szavazólapot a fülkében lefotózni (nyilván nem a családi albumba, hanem igazolásként a szavazatvásárlónak), szabad buszoztatni, szabad a levélszavazás körül szinte bármilyen stikli (csak 10 évente ellenőrzik, a külhoni választó egyáltalán él-e még). Hogy az eredeti választási törvény disznóságairól ne is beszéljünk. Egy hozzáértő aktivista mondta: a választás tisztaságát nem is a törvényszegések, hanem maga a törvény fenyegeti a legjobban.

Eddig a lakóhelyre a jogszabályok magától értetődő definíciót adtak: „A polgár lakóhelye annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él.” Következésképpen ott szavazhat. Mostantól „a polgár lakóhelye annak a lakásnak vagy szállásnak a címe, amely az állammal való hivatalos kapcsolattartása…megalapozásául szolgál.” Ha én Vásárosnaményben akarok hivatalos –pl. választási- kapcsolatba lépni az állammal, akkor az a lakóhelyem, és punktum, senki sem nyaggathat, ott élek-e. Aztán ha az önkormányzati választáson majd az ország másik végén szorul a Fidesz plusz voksokra, akkor Zalában vagy Vasban jelentkezem be. Valami kert végi budit, szerszámoskamrát csak találok. Választásról választásra körbelakhatom az országot. Igazi hazafias mozgalom bontakozhat ki, a jelszó: „ismerd meg szép hazád szavazófülkéit”. Jobb, mint a kék túra.

Hülyének néznek, persze, mint annyiszor. A pleisztocén tehet róla, tudták? Tegnap olvastam, hogy míg négymillió éven át nőtt az elődeink agyának térfogata, addig a késői pleisztocén korszak óta 5%-kal csökkent. És ez csak az átlag, van, akinek jobban! Világos: a Fidesz a folyamat felgyorsulására játszik. Ha már mindenki elég hülye lesz, akkor fenn sem akadunk a törvény indoklásán: a magyarok 6%-a most sem ott él, ahová a lakásbejelentése szól, akkor meg minek kekeckedjenek ezzel a lakcím-dologgal, nincs ennek semmi köze a választáshoz, hogy lenne!

Még csökkent térfogatú agyam is képes továbbfejleszteni a nagyívű elgondolást. Tuti, hogy az utasok 6%-a bliccelt már a villamoson. A legjobb, ha az egész jegyvásárlási cécót beszüntetjük, mennyivel egyszerűbb lesz minden! Van 6%-nyi adózó is, aki belegabalyodott az adószabályokba. Könnyítsünk itt is „az állampolgárok adminisztratív terhein”, és egyáltalán ne kelljen adózni!

Rossznyelvek szerint országunk jeles vezetői és pereputtyaik körében is akadhat 6 százalék, aki … hogy is mondjam… tudom, ez csak a látszat…szóval mintha enyveskezű lenne. Kéretik azonnal legalizálni a lopást is!

Ja, hogy ez már megtörtént? Csak amiatt az átok pleisztocén miatt nem fér a fejünkbe? Pedig eddig csak a kedvezményes 5%-os ÁFA-kulccsal hülyültünk. Nehogy felemeljék a Karmelita egyik ülésén 27 százalékra!

Ha be is jelentkezem, esküszöm, semmi közöm nem lesz hozzá.