Székelyföld;oltások;koronavírus;Barabási Albert-László;

2021-11-21 13:54:42

Barabási Albert-László szerint a vírus kiirthatatlan, és meglehet, hogy akár félévente be kell oltatni magunkat

A világhírű, székelyföldi születésű fizikus szerint a koronavírus elleni vakcinák nem tökéletesek, de az oltatlanok valóban életveszélyben vannak.

Tudni kell, hogy a társadalomban mindig is jelen lesz ez a vírus, kiirtani nem lehet, de ha megfelelő immunitás épül ki a népességben, akkor irrelevánssá válik a jelenléte. Ehhez azonban elképzelhető, hogy a következő időszakban félévente oltáshoz kell folyamodnunk. Senki nem látja még a végét, még mi sem tudunk jósolni ebben a kérdésben – számolt be a Székelyhon.ro arról, mit mondott Barabási Albert-László fizikus egy újságíróknak szervezett szombati székelyföldi fórumon.

A csíkkarcfalvi születésű, Bostonban élő magyar hálózatkutató hazalátogatásakor Csíkszereda alpolgármestere, Sógor Enikő meghívására beszélt a koronavírus-járványról és a védőoltás szükségességéről. Barabási megdöbbent a székelyföldi megyék alacsony, 30 százalékos átoltottsági arányán, s leszögezte:

Mint mondta, a Northeastern Egyetem Komplex Hálózati Kutatóközpontjában már a járvány berobbanása előtt azt jósolták, hogy nagy baj lesz ebből a vírusból. A magyar fizikus, a központ alapítója laborjában 6000 orvosságot teszteltek majom, majd emberi sejtekben a koronavírus elleni megfelelő gyógyszer kifejlesztése érdekében. 

Honfitársainak arról beszélt, hogy a székelyföldi régióban eleinte kevés fertőzött volt, mert tavaly decemberben odafigyeltek egymásra, maszkot hordtak ez emberek. Most viszont a többségében magyarok lakta Hargita és Kovászna megyei alacsony átoltottsági aránya veszélyezteti az ott élőket.

A világhírű fizikus az erdélyi politikusok és egyházi vezetők felelősségvállalását sürgette az oltások terén, s ebben a magyar állam, sőt az Egyesült Államok példáját tartja követendőnek, nem a „félreinformáló kampányt”, amit ellensúlyozni kellene. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: