Varga Mihály;MNB;infláció;kamatemelés;forintgyengülés;

Újabb és újabb mélyponton a forint - a jegybank kivár, a kormány hallgat

Ma reggel 371,7 forintig emelkedett az euró ára ami ismét rekord. Nem látni a forintgyengülés végét.

Nem látható még a forintgyengülés vége, miközben az elmúlt napokban újabb és újabb rekordszintre emelkedett az euró ára. Tegnap 370,7 forintig emelkedett az euró ára, ma reggeli kereskedésben pedig újabb rekordon 371,7 forinton is kötöttek üzletet – vagyis ez a forint szempontjából újabb mélypont. Az MNB-nek ugyan elvileg nincs árfolyamcélja, de gyakorlatilag nem komfortos számára a 370 forint feletti árfolyam – ez kiderült az elmúlt hónapok monetáris politikájából és jegybanki kommunikációból. Az antiinflációs politika 355 forintos eurót igényelne, ennek érdekében a múlt héten összesen 0,7 százalékponttal 2,5 százalékra emelte az egyhetes jegybanki betét kamatát az MNB. Ennek egyelőre sok látszata nem volt, a héten újabb kamatemelés jöhet a csütörtök déli újabb egyhetes betéti tenderen.

Az elmúlt napokban nem is annyira a magas magyar infláció miatt gyengült a forint, ugyanis a régiós valuták együtt gyengültek a Covid-19 újabb hulláma, az osztrák lezárások miatt – amit újabb szigorítások követnek a régióban. Az Erste Bank elemzői szerint Németországban a Covid-fertőzöttség eddig soha nem látott szintre emelkedett, ami miatt már Angela Merkel ügyvivő kancellár is aggodalmát fejezte ki. Néhány kórház hamarosan telítődhet, emiatt egyre valószínűbb, hogy további járványügyi korlátozásokra lesz szükség. A német egészségügyi miniszter szerint semmilyen korlátozás, így akár a teljes lezárás sem zárható ki. A lezárások miatt lassul a kilábalás, a gazdasági növekedés vagyis most bizonytalan a régió megítélése - olvasható a bank reggeli elemzésben.

Tovább rontott a magyar gazdaság megítélésén és a forint árfolyamán az újabb vita magyar kormány és az EU Bizottsága között. Mint arról a Népszava elsőként beszámolt az Európai Bizottság (EB) költségvetési főigazgatója levelet küldött a magyar kormánynak, amelyben olyan korrupciógyanús ügyletek kivizsgálását sürgette, mint a Balaton környéki ingatlanfejlesztések, állami földárverések, egyetemek kiszervezése alapítványokba. A mostani levél az első felvonása lehet annak az eljárásnak – amely végső soron az uniós támogatások elzárását jelenthetik a sorozatos magyar jogsértések miatt.

A Raiffeisen Bank elemzői szerint szemlátomást nem volt szerencsés taktika az MNB részéről, hogy az alapkamatot „csupán” 30 bázisponttal növelte, miközben az egyhetes betéti kamatra helyezte a hangsúlyt, amelyet a piac nem nagyon tud hova tenni. Természetesen egy általános gyengülés is jellemzi a fejlődő devizákat a napokban, a forint azonban a nehezen értelmezhető szigorítási taktika miatt lényegesen sérülékenyebb társainál. A jegybank az alapkamatot is kénytelen lesz tovább emelni az egyhetes betéti kamattal, ami már a héten ismét emelkedhet írták a Raiffeisen Bank elemző ma reggeli hírlevelükben.  

Varga az inflációról: nem mi csináltunkVarga Mihály pénzügyminiszter hosszú írásban elemezi a Világgazdaság honlapján a jelenlegi inflációs helyzetet. A tárcavezető sok újat nem mond. Az írásban emlékeztet arra – egy oldalvágással az MNB felé –, hogy az infláció már a válság előtt is magas volt, erre jött rá a koronavírus válság okozta helyreállítási sokk magas nyersanyag és energiaárakkal. Varga szerint a magas (és sokszor felesleges) kormányzati költekezések, a magas államháztartási hiány nem okoz inflációt ugyanis érvelése szerint a kormány ezekkel a kiadásokkal a járvány miatt kieső keresletet pótolta. Szerinte a bérek emelkedése sem gerjeszti az árak emelkedését. Mivel ezzel párhuzamosan a munkáltatói bérterhek 28,5 százalékról 13 százalékra százalékra csökkentek, ezt is beszámítva a bérterhek emelkedése már összhangban volt a gazdasági növekedéssel. Amiről viszont Varga nem beszél az az előttünk álló költségvetési expanzió, a januári minimálbéremelés és a forint jelenlegi árfolyama. Igaz azt megjegyezte, hogy épp a forint nagymértékű leértékelődése okozta a magas importált inflációt.