Horvátország;bírság;

Horvátországban milliós bírság is járhat a járványügyi intézkedések megszegőinek

A szomszédos országban 30-tól 50 ezer kunáig (1,4-2,4 millió forint) terjedő pénzbírsággal büntetik majd a járványügyi intézkedéseket be nem tartó állami szervek és hivatalok, állami fenntartású intézmények és önkormányzatok felelős vezetőit.

Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter járványügyi szigorításokat jelentett be, miután több hivatalban sem tartják be a korábban meghozott szabályokat, valamint nem ellenőrzik, hogy rendelkeznek-e a vezetők védettségi igazolvánnyal. A bevezetett intézkedések értelmében ezután 30-tól 50 ezer kunáig terjedő pénzbírsággal lesznek büntethetők az ellenálló állami szervek és hivatalok, állami fenntartású intézmények és önkormányzatok felelős vezetői.

A rendelet nem nyerte el mindenkinek a tetszését, Zoran Milanovic horvát államfő egyenesen "hülyeségnek, infantilisnak, az emberek terrorizálásának" nevezte az új intézkedést. Mint mondta: az elnöki hivatalban nem fogják ezzel "nyaggatni" az embereket. Malenica szerint ugyanakkor az új szabályozás mutatja meg azt, hogy mindenkinek egységesen kell küzdenie a vírus elleni harcban.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban az elmúlt 24 órában 4926 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, s a vírus okozta Covid-19 betegségben 62-en haltak meg. Kórházban 2591 beteget ápolnak, közülük 317-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 132 477-en kaptak védőoltást, közülük 1 900 551-en már a második adagot is felvették.