Németország;kormányprogram;Olaf Scholz;

2021-11-24 15:58:15

Szociálisan érzékeny lesz a következő német kormány

Bemutatta programját a leendő, a szociáldemokraták, a környezetvédők és a liberális FDP alkotta hárompárti német koalíció. Így hamarosan beiktathatják új kancellárnak Olaf Scholzot, az SPD politikusát.

Bemutatták a következő német kormány programját, így már semmi akadály sem állhat a szociáldemokrata-környezetvédő-liberális kabinet megalakulásának útjába. A kancellár a szociáldemokrata Olaf Scholz lesz, pártja nyerte meg a szeptemberi parlamenti választást. Az alkancellári tisztséget a Zöldek társelnöke, Robert Habeck kapja meg, aki egyúttal környezet- és éghajlatvédelmi, úgynevezett szuperminiszter lesz. A pénzügyi tárca élére pedig az FDP elnöke, Christian Lindner kerül. A német diplomáciát a kabinet beiktatása után a Zöldek másik társelnöke, Annalena Baerbock irányítja.

Az SPD hat szakminisztériumot kap az új szövetségi kormányban, köztük a belügyminisztériumot, a munkaügyi és az egészségügyi minisztériumot. Ezen kívül lesz egy migrációs, menekültügyi és integrációs és a keletnémet tartományokért felelős államtitkára. A Zöldek összesen öt, a liberálisok pedig négy minisztériumot kapnak.

Bár a koalíciós tárgyalásokon a pártok teljes titoktartásra kötelezték magukat, azért már eddig is lehetett sejteni, kit milyen miniszteri tisztségre jelölnek. A koalíciós megállapodás szövege azonban mindez idáig nem szivárgott ki sok információ.

A szerda délután bemutatott program stabil nyugdíjakat ígér, továbbá biztonságot a gyermekeknek, ezenfelül több lakásépítésre is ígéretet tesz a kabinet. Olaf Scholz leendő kancellár jelentős beruházásokat helyezett kilátásba, a kabinet mégsem akar túlköltekezni. A választásokon való részvétel korhatárát 18-ról 16 évre szállítják le.

Ami a koronavírussal szembeni fellépést illeti, Scholz bejelentette, állandó válságstábot hoznak létre, amely a tartományokkal közösen működne. Az egészségügyben dolgozók jutalmat kapnak. A kormány e célra egymilliárd eurót különít el.

Az SPD, a Zöldek és az FDP legalizálja a marihuána fogyasztását, megvásárlása lehetővé válik az engedélyezett üzletekben. Négy év múlva azonban felülvizsgálják a döntést annak társadalmi hatásait elemezve. A megújuló energiaforrások bővítését lehetővé tevő úgynevezett EEG-járulékot 2023 elejétől eltörlik. A koalíciós megállapodás szerint a pártok „szociális szempontból igazságos és versenyképes energiaárakat akarnak biztosítani”.

A leendő kormány évente legalább 400 ezer új lakás építését tervezi országszerte, amelyből 100 ezer állami támogatással készülhetne el. A szociális lakásépítést és a lakás megvásárlását nagyobb pénzügyi támogatásban részesítik. A kabinet programot hív életre a diákok lakhatását elősegítendő.

A programban emellett leszögezik, hogy 2030-ra akár 15 millióra növelik az elektromos autók számát a német utakon, írta a Reuters hírügynökség. Ezzel összefüggésben a németországi töltőállomások számát is növelni kell, a jelentés szerint országszerte mintegy egymillióra.

Előre hozzák a szénenergia kivezetését. Ennek időpontja a tervek szerint 2030 lesz. Korábban a teljes kivezetést 2038-ra tervezték. A minimálbér összegét már a kormányzás első évében óránkénti 12 euróra emelik. Ezzel az SPD egyik központi választási ígérete valósulna meg. A Reuters szerint ez Németországban mintegy tízmillió ember számára jelentene béremelést.