támogatás;főváros;közösségi közlekedés;

Mehet a 12 milliárdos utalás a fővárosi közlekedésre - Frissítés: megérkezett a pénz

Röpke fél óra alatt elrendezték azt, amit 11 hónap alatt nem sikerült: Palkovics László és Karácsony Gergely aláírták a fővárosi közösségi közlekedés támogatási szerződését. Úgy tudjuk: már a főváros számláján van a pénz.

Hétfő reggel nyolcra Palkovics László innovációs miniszter az irodájába rendelte Karácsony Gergelyt, Budapest választott főpolgármesterét, hogy megtárgyalják a főváros közösségi közlekedési normatívájának ügyét. A városvezető azonfelül, hogy nem tartotta különösebben elegánsnak a dolgot, azt sem igazán értette, hogy mit kell ezen a szerződésen tárgyalni. Budapest közösségi közlekedésének működtetéséhez adott 12 milliárdos állami normatíva ugyanis szerepel a költségvetési törvényben, másrészt a tárcavezető által megküldött szerződéstervezet szinte szóról-szóra ugyanaz, mint az előző évben, csupán az évszámot javították ki benne. Ez az összeg valójában nem több, mint a bérlet és jegyárbevétel áfa-tartalma.

Az ügy rendezése és a fővárosi közlekedés folyamatos működtetése érdekében Karácsony Gergely ma reggel felkereste a Szemere utcai hivatalában Palkovics Lászlót, ahol röpke egyeztetés után a felek alá is írták a 12 milliárd forintos állami normatíváról szóló szerződést. A kontraktusról még hiányzik Pintér Sándor belügyminiszter aláírása, de ez már valóban csak formalitás. Mivel az állami támogatás összege szerepel a főváros idei költségvetésében és azt korábban a Fővárosi Közgyűlés elfogadta. Így most nem szükséges rendkívüli közgyűlést összehívni a megállapodás jóváhagyásához, elegendő lesz erről a következő közgyűlésen tájékoztatni a közgyűlést.

Ezzel elhárult az utolsó akadálya is annak, hogy a BKV decemberi működtetéséhez szükséges 12 milliárd forint megérkezzen a főváros számlájára. Bár az azonnali utalásra nem kapott ígéretet Budapest, a trágyaláson résztvevő Kiss Ambrus főpolgármester bízik benne, hogy ezen a héten megérkezhet a pénz.

Célba ért a főváros üzenete, de nem vagyok elégedett. Politikai csata alakult ki a normatíva körül, holott triviális volt, vagy legalábbis annak kellett volna lenni, hogy a költségvetési törvényben szereplő támogatást megkapja a fővárosi önkormányzat – válaszolta a Népszava kérdésére Kiss Ambrus, aki szerint ezzel a vitával kinyílt ismét megnyíltt egy zsilip, legközelebb lehet, hogy az óvodák normatívájáért kell harcolni. Ez egy rossz gyakorlat szerinte. A költségvetési törvényben szereplő normatívát, köztük a közösségi közlekedés támogatásához biztosított összeget már januárban ki lehetne fizetni, vagy akár havi részletekben utalni. Helyette a kormány évek óta az utolsó pillanatig kivár - tette hozzá a politikus.   

"Tárgyalás nem volt, ugyanazt a papírt írtuk alá, mint tavaly, tavalyelőtt és 2015 óta minden évben” – mondta a tárgyalás utáni sajtótájékoztatón Karácsony Gergely. A főpolgármester hozzátette, az összeg sajnos egyre kisebb és a dátum mindig más. Elmondta, hogy ma leállítják a BKK járatain elhangzó tájékoztatókat, amelyekben felhívták a figyelmet az állami normatíva visszatartására. Mint mondta, a BKK jelenleg folyószámlahitelből működik, ha december végéig megérkezik a pénz, akkor adósság nélkül zárhatja az évet a közlekedési vállalat.

A Palkoviccsal folytatott megbeszélésen érintőlegesen szóba került az agglomerációs közlekedés finanszírozásáról szóló szerződés is, Karácsony szerint ebben még elszámolási vita van a felek között. Tovább egy fél mondat erejéig a budai fonódó villamos engedélyezési eljárásáról is beszélt a miniszterrel.

Lázár vidékről üzent KarácsonynakHajnalban azért még küldött egy utolsó üzenetet a Fidesz. Lázár János a a Hódmezővásárhely-Szeged tram-train első útján – a 24.hu beszámolója szerint - mintegy mellékesen azt kérte a mellette álldogáló Palkovics Lászlótól, hogy a reggeli találkozón mondja azt Karácsony Gergelynek, hogy „Jó dolgok nem csak Budapesten történhetnek, ezt Karácsonynak ma, ha találkoztok, mindenképpen mondd az arcába, most már mi, vidékiek is szeretnénk pénzt kapni. Mondd, hogy voltál Lázárnál, és elszedte a pénzedet, mondd, hogy először a pénzt vidékre! Tehát nem marad neki és Budapestnek. Mondd neki reggel nyolckor, hogy üres zsebbel érkeztél, mert a dél-alföldiek kibicskázták a zsebedből, ami benne volt. Mondjad Karácsonynak, hogy korábban kell kelni, és akkor hamarabb jut forráshoz. Ezt tudnánk neki mondani. Mi vidékiek korábban kelünk, és több pénzt tudunk leszívni a kormánytól.” „Az elmúlt húsz évben a fejlesztési források kétharmadát Budapest használta fel, és csupán egyharmadát a vidék. A budapesti városirányítás semmi másról nem szól, minthogy ami forrást beszednek az adókból, azt fel is élik. Az összes bevétel elmegy működésre, az apparátusra, a hivatalra, így nem jut pénz fejlesztésre, ezért a kormánytól követelnek forrást. Ők jól élnek, a kormány pedig fejlessze Budapestet” – tette hozzá az MTI szerint Lázár János.