Pécs;per;busz;

2021-11-29 13:17:11

Buszper: a fideszes tanúk távolmaradása erősítheti a pécsiek gyanakvását

Nem ment el a pécsi buszper büntetőtárgyalására a város volt fideszes polgármestere és alpolgármestere, így továbbra sem tudni, mi volt a szerepe a botrányos járművásárlásban a két politikusnak.

A Kaposvári Törvényszéken hétfőn folytatódott a pécsi buszper tárgyalása, ám a munka megakadt, mivel három, az ügy szempontjából rendkívül fontos tanú az utolsó pillanatban kimentette magát, és nem jelent meg a bíróságon. Írtunk már róla, hogy azért indult a büntetőeljárás, mert a pécsi önkormányzat tömegközlekedési cége, a Tüke Kft. 2015-ben megvásárolt Hollandiában egy 115 Volvo-buszból álló, nyolcéves flottát 3,5 milliárd forintért, s utóbb kiderült, hogy ugyanezt a használt járműállományt a Volvo hollandiai cége ennél 700 millió forinttal olcsóbban kínálta. Azért lett a flotta drágább, mert rejtélyes módon belépett közvetítőként egy holland cég, a Bus and Coach, s az akkor még fideszes többségű pécsi közgyűlés megszavazta a túlárazott buszvásárlást.

Az ügyben előbb Hollandiában indult nyomozás, s ennek hatására a magyar hatóságok is léptek, és a Tüke korábbi vezetőjét, P. Istvánt vádolták meg jelentős értékre elkövetett gazdasági csalással. Ugyancsak megvádolták Cs. András, holland-magyar állampolgárt, Hollandia korábbi magyarországi tiszteletbeli konzulját, mivel ő a buszvásárlás ügynökeként 1,7 millió euróhoz jutott, s ezt a díjat indokolatlanul magasnak látta a nyomozóhatóság. A harmadrendű vádlott a Németországban élő, magyar-amerikai állampolgárságú P. Endre, aki szintén közvetítőként volt feltüntetve a vételben, ám érdemi feladata semmi nem volt, mégis kapott félmillió eurót, amit rögtön el is utalt egy thaiföldi offshore számlára. Ezért az ügyészség őt pénzmosásban látta bűnösnek.

Az első és másodrendű vádlott sosem ismerte el bűnösségét. P. István a kezdetektől azt hangsúlyozta, hogy nem ő, hanem a Pécset irányító fideszes politikusok döntöttek a drága buszvásárlásról, s mielőtt ezt megtették, ki is utaztak Hollandiába. Ezért a Tüke volt igazgatója indítványozta, hogy hallgassák meg a perben a várost 2009 és 2019 között polgármesterként vezető Páva Zsoltot és Csizi Pétert, aki alpolgármestere és parlamenti képviselője volt a baranyai megyeszékhelynek. A nyomozóhatóság azonban nem hallgatta meg a két politikust. A bíróság viszont igent mondott az első rendű vádlott indítványára, és tanúként beidézte a tárgyalásra Pávát és Csizit. Hétfőig úgy tudtuk jönnek is, ám a Chicago-ban főkonzulként dolgozó Páva Zsolt a múlt hét végén jelezte, mégse számítsanak rá, s csak december 24. és január 4. között lesz Magyarországon. Csizi Péter pedig hétfő reggel mentette ki magát, arra hivatkozva, hogy egyik munkatársa beteg, s lehet, hogy ő is elkapta tőle a bajt, mivel fájnak a végtagjai.

A védelem megidézte tanúnak a harmadrendű vádlottat, P. Endrét is. Ezt azért tehették meg, mert az 51 éves férfi a per előkészítő tárgyalásán elismerte bűnösségét, és visszafizette a félmillió eurós sikerdíjat, így őt jogerősen felfüggesztett börtönre ítélték, ami által már nem volt vádlottja az ügynek. Amúgy P. Endre a büntetőeljárásban sosem tett vallomást. Gyanúsítottként, vádlottként ezt megtehette, tanúként viszont nem hallgathat tovább, ha mégis, vagy nem mond igazat, akkor újabb büntetésre számíthat.

Úgy tűnt, hogy P. Endre megjelenik a bíróságon, ám hétfő hajnalban – üzenete szerint - rosszul lett, és nem jött el a törvényszékre. A történetben elmélyült pécsiek úgy vélik, hogy a városban és a Tükénél teljesen ismeretlen P. Endre a Fidesz befolyásos baranyai politikusának, parlamenti képviselőjének, Bánki Eriknek az embereként került bele a számára 170 millió forintnyi jutalékot fialó buszvásárlásba. Bánki korábban üzleti kapcsolatban állt P. Endrével Németországban. Mellesleg Bánki is járt a buszvásárlás idején Hollandiában, hogy miért, annak nehéz meglelni az okát. Erre P. Endre talán választ adhatna, ám egyelőre nem teszi. A védelem Bánkit is szeretné meghallgatni tanúként, erről az indítványról a törvényszék később dönt.

A tanúk távolmaradása erősítheti a pécsiek azon feltevését, hogy nem a botrányos buszvásárlás kulcsszereplői ülnek a vádlottak padján. Amúgy abban, hogy Pécsett a 2019-es helyhatósági választáson az ellenzék elsöprő sikert aratott a kormánypárti jelöltek felett, nagy szerepe volt a megmagyarázhatatlan buszügyletnek.