COVID-19;járványügyi adatok;Országos Kórházi Főigazgatóság;

Váratlanul módosították a járványadatok közlését

Új adatszolgáltatást írt elő az Országos Kórházi Főigazgatóság a kórházaknak, és ez okozta, hogy a hétvégén csaknem húsz százalékkal kevesebb lett a lélegeztetőgépen kezelt betegek száma – értesült lapunk.

Látszólag meglepetéssel indult a hét: míg az új fertőzöttek, a kórházban ápoltak száma ütemesen nőtt, a lélegeztetetteké hirtelen lecsökkent a péntek reggeli jelentésben szereplő 695-ről 538-ra (ugyanerre figyelt fel a 444 is). Azaz miközben 525-tel nőtt a kórházban lévő betegek száma, a legsúlyosabb állapotban lévőké 170-nel csökkent. Ez a húsz százalékos csökkenés még a járványelemzőket is meglepte. Érdeklődtünk a kórházaknál, hogy tapasztalták-e a saját intenzív osztályaikon ezt az óriási lélegeztető kapacitás bővülést, de az általunk megkérdezett intézmények hasonlóról sem tudtak beszámolni. Ám délutánra kiderült, hogy ez nem a helyzet javulását jelzi, hanem az Országos Kórházi Főigazgatóság változtatott az adatszolgáltatási rendszeren.

A szokatlan adat furcsaságait firtató kérdésünkre a Koronavírus Sajtóközpont azt válaszolta: „Az Operatív Törzs a kórházakat az eddigieknél is egységesebb, részletesebb adatszolgáltatásra kérte. A kórházaknak természetesen mind az invazív (súlyos légzési nehézség esetén, intubációval végzett tartós gép lélegeztetés intenzív terápiával), mind a nem invazívan (csak a beteg arcára erősített maszkon keresztül) lélegeztetett betegekről adatokat közölni kell. Ahogy a reggeli adatközlésben is szerepel: jelenleg 7438 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 538-an vannak lélegeztetőgépen (értsd: invazív lélegeztetéssel).”

Arról nem írt az Országos Kórházi Főigazgatóság, hogy miért döntöttek az adatszolgáltatás megváltoztatásáról. Az viszont biztos, hogy a jövőben már csak az intenzív osztályon tubussal lélegeztetettek száma jelenik meg a statisztikában, azoké pedig nem, akiknek magas nyomású maszkon át adják az oxigént. Egy járványügyi szakértő lapunknak azt mondta, váratlanul érte őket ez a változtatás. Megjegyezte: mindez gondot okoz az elemzésben, nehezebb lesz a friss számok összehasonlítani a korábbi adatokkal.