Karácsony Gergely;iparűzési adó;

2021-11-30 12:50:55

Karácsony: nem tudom garantálni Budapest működését jövő év második felétől, ha ez a kormány marad

Az iparűzési adó felének jövő évi elvonása miatt tiltakoztak Párbeszédes politikusok.

Sajnos nem tudom megígérni, hogy a jövő év második felében ugyanúgy járnak majd a buszok és a villamosok, és azt sem tudom garantálni, hogy a jelenlegivel megegyező színvonalon működnek majd azok a szolgáltatások, amit a város nyújt a polgárainak, ha ez a kormány marad hatalmon - jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester egy ma délelőtti sajtótájékoztatón, ahol Párbeszédes politikusok az iparűzési adó felének jövő évi elvonása miatt tiltakoztak. 

Budapest vezetése mindent megtesz azért, hogy a kormány megszorító intézkedései ellenére finanszírozni tudják a közszolgáltatásokat és a fővárosiak ne érezzék meg, milyen gonosz kormánya van Magyarországnak – mondta a városvezető, majd egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a következő év első feléig látnak el a számokat illetően, addig látják stabilnak a város működését, ha nem lesz kormányváltás, Budapest borzasztó nehéz helyzetbe kerül.

Orbán Viktor az önkormányzati választások után hadat üzent az ellenzéki vezetésű településeknek, de nem a politikusokkal hadakozik ezzel, hanem az ott élőkkel. Az, hogy milyen egy településen élni, gyereket nevelni, milyen lehetőség van az idősek, rászorulók gondozása nagyban függ attól, hogy milyen a település pénzügyi helyzete – ezt már Szabó Zsolt, Dunaújváros alpolgármestere mondta, aki szerint az önkormányzatokat súlyos helyzetbe hozza az iparűzési adóbevételek megfelezésének jövő évre való kiterjesztése. Az önkormányzatok összesen 153 milliárdtól esnek el, amelynek 70 százalékát a fővárostól és az ellenzéki településektől vesz el a kormány, kompenzációra viszont az idei tapasztalatok alapján csak a kormánypárti települések számíthatnak.

A Párbeszéd éppen ezért követeli, hogy a szolidaritási hozzájárulást jövőre saját településük működtetésére és fejlesztésére fordíthassák az önkormányzatok. Az állami normatívák összegét legalább az infláció mértékével növeljék, illetve az iparűzési adó elvonását minden önkormányzat esetében kompenzálja a kormány.