oktatás;Emmi;oltás;pedagógus;

Majdnem 15 ezer pedagógus még oltatlan

Aki nem veszi fel a vakcinát, azt fizetés nélküli szabadságra küldik.

A pedagógusok „oltakozása” mind a saját, mind mások egészségének, védelmének érdeke, hiszen sok emberrel, gyermekekkel, más pedagógusokkal és akár szülőkkel is találkozhatnak. Az oltatlan pedagógus saját maga és mások egészségét is veszélyezteti - írta lapunknak az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), miután arról érdeklődtünk, hogy az elmúlt hetekben hogyan alakult a pedagógusok átoltottsága.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a november 18-ai kormányinfón még 86-87 százalékos átoltottságról beszélt, az Emmi tájékoztatása szerint pedig mostanáig a pedagógusok mintegy 90 százaléka élt felelősségteljesen a koronavírus elleni oltás lehetőségével. Ez azt is jelenti, hogy 10 százalékuk viszont nem. Miután valamivel kevesebb, mint 150 ezer pedagógus van az országban, a tárca által közölt arányszám alapján csaknem 15 ezer tanár továbbra is oltatlan.

Ráadásul ezen pedagógusok aránya nem csökkent számottevően az elmúlt hetekben, annak ellenére sem, hogy az állami oktatási-nevelési intézményekben kötelezővé tették az oltást, melynek felvételére december 15-ig van idejük az érintetteknek. Ha nem teszik meg, fizetés nélküli szabadságra küldik őket. A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) nem reprezentatív felmérése egyébként azt mutatta, hogy az általuk vizsgált 1500 intézményben mintegy ötezer pedagógus nincs beoltva, közülük háromezren pedig nem is tervezik felvenni a vakcinát. Az NPK elnöke, Horváth Péter az Indexnek azt mondta, januártól a munkavállalók 10-20 százaléka kieshet a rendszerből, ami egyértelműen veszélyezteti a feladatellátást.

A szaktárca ugyanakkor nem aggódik, kérdésünkre azt írták, az NPK felmérése önkéntes adatszolgáltatásra épült, nem reprezentatív, a gyermekek oktatása pedig eddig is, ezután is biztosított. “Mivel jelenleg is zajlik a meghosszabbított nagy sikerű oltási akcióhét, jelenleg nem lehet adatokat mondani arra nézve, hogyan fog a különböző intézkedések hatására megemelkedni az átoltottság” - tették hozzá.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) eközben nyílt levélben kérte Kásler Miklós minisztert, hogy az igazgatók ismét igazolhassák a hiányzást, ha egy diákot a járvány miatt tartanak otthon a szülei. A PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete közös sztrájkbizottsága szerdán ismét tárgyalóasztalhoz ül az Emmi képviselőjével.