koronavírus;mentális betegségek;Ujhelyi István;pedagógus szakszervezetek;

2021-12-01 09:47:45

Ujhelyi: Kész átverés volt a kormány ígérete, hogy segít a fiatalok mentális problémáin

Az MSZP-s EP-képviselő a pedagógus szakszervezetekkel együtt áll ki a járvány miatt az iskolások körében kialakult helyzet kezeléséért.

Csak szavakban volt együttműködő a kormányzat, hiszen a pedagógusok és a gyermekek – a covid-járvánnyal összefüggő – mentális egészségének megőrzése, illetve megerősítése érdekében tett szakmai javaslataink töredékét sem fontolták, illetve valósították meg érdemben – írja Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője Facebook-oldalán.

Az ellenzéki politikus a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének és a Pedagógusok Szakszervezetének képviselőivel jegyzett közös közleményben megállapította:   

Mivel nem történt az ügyben előrelépés, és nemhogy az új tanév kezdetén, de azóta sem fordítottak  figyelmet és erőforrásokat a covid-járvánnyal összefüggő mentális problémák felmérésére, kezelésére, illetve megelőzésére, Gulyás Gergely korábbi ígéreteit „kész átverésnek” nevezte a közlemény. 

Ujhelyi szerint hiába tettek le ezzel kapcsolatban konkrét programot a kormány asztalára, s bár ezektől függetlenül azóta elindult egy online-, illetve telefonon elérhető, ingyenes pszichológiai segítő szolgáltatás, a kormány ezen felül nem kíván semmit sem megvalósítani, mondván azok „nem időszerűek”. 

Ujhelyi István és a pedagógus szakszervezetek szerint különös hangsúlyt kellene fektetni a coviddal összefüggésben lévő tünetekre, a kényszerű bezártság miatt megnövekedett és káros hatással bíró internethasználat következményeire, a karantén-időszakban az online aktivitással arányosan felerősödött cyber-bullying, vagyis online zaklatás hatásaira.

Emlékeztettek arra is, hogy forrásokat lehetne lehívni az Európai Unió által elindított, közel egymilliárd eurós költségvetésű „EU4Health”-programból, elsősorban a mentálhigiénével összefüggő programok megvalósítására, de a kormánytól erre a felvetésre sem kaptak választ.