koronavírus;

2021-12-01 15:09:16

Negatív csúcs: újra Magyarország áll az első helyen a Covid-halálozásban

Már hétfőn az első helyre kerültünk az uniós országok között az úgynevezett hétnapos mozgóátlag alapján.

Magyarország ismét az első helyen áll a világon a lakosságarányos Covid-halálozásban. Az egymillió lakosra számított, koronavírussal összefüggő halálozásban Grúzia, Örményország, Ukrajna és Litvánia következik utánunk a Worldometers című statisztikai gyűjtőoldal szerint – írja a Telex.

Hazánkban szerda reggelig a járvány következtében 34 713 ember vesztette életét. Ugyanakkor az Our World in Data kimutatása szerint az uniós országok között november 29-én került Magyarország az első helyre a halálozásban a hétnapos  mozgóátlag alapján.

Magyarország a Covid-halálozást tekintve az európai országok között is a legrosszabb harmadban található, s ezt nem csak az egyes országok különböző statisztikai módszerei alapján lehet, leszűrni, hanem – mint írják – más, sokkal pontosabb módszertan alapján is bebizonyosodott már. A Népszava még idén nyáron közölt egy összeállítást a hazai magas Covid-halálozásról. Az akkori adatok összevetése szerint tavaly szeptember óta június 30., szerda volt az első nap, amikor nem hunyt el covidos beteg Magyarországon.

A Koronavírus Sajtóközpont korábban elismerte, hogy a hétvégi elhalálozások összesítését és hitelesítését az egyes kórházak adminisztrációs okokból kisebb késéssel végzik, ennek ellenére a járvány negyedik hullámában máig nem álltak vissza a mindennapos adatközlésre.