Pécs;Volvo;

2021-12-02 20:11:32

Óriási fordulat a Volvo-perben

Az elsőrendű vádlott váratlanul felbukkant új ügyvédje már nem kívánja bíróságra idézni a fideszes Bánki Eriket.

A Kaposvári Törvényszéken csütörtökön a tanúk meghallgatásával folytatódott a már eddig is nagy politikai visszhangot kiváltó buszper. A tárgyláson olyasmi történt, ami a hazai joggyakorlatban párját ritkítja. Ennek megértéséhez azonban érdemes felidézni az előzményeket.

Mint arról többször írtunk, 2015-ben a pécsi önkormányzat tömegközlekedési cége, a Tüke Kft. vásárolt Hollandiából 115 használt Volvo-buszt 3,5 milliárd forintért, ám utóbb kiderült, hogy a flottát pár héttel korábban 700 millióval olcsóbban kínálták. A Pécset irányító, fideszes többségű közgyűlés mégis igent mondott a megdrágított ajánlatra. Az ügyben előbb Hollandiában, majd annak hatására Magyarországon is vizsgálat indult, és a Tüke korábbi vezetőjét, Paiger Istvánt megvádolták jelentős értékre elkövetett gazdasági csalással.

Paiger az első pillanattól tagadta a bűncselekményt, és azt mondta, hogy nem ő, hanem Pécs vezetői döntöttek a buszvásárlásról. Erre építette a volt igazgató ügyvédje, Bodnár Imre is a védekezés stratégiáját. Bodnár a bizonyítékok alapján egyértelműen úgy látta, hogy Paiger nem követhette el a bűncselekményt, ezért indítványozta az ügyben szerepet játszó fideszes politikusok megidézését a bíróságra. A törvényszék meg is idézte Páva Zsoltot, aki 2009 és 2019 között volt Pécs polgármestere, és a város korábbi alpolgármesterét, parlamenti képviselőjét, Csizi Pétert. Hétfőn jönnie kellett volna a két fideszes politikusnak, ám az utolsó pillanatban – sokakat megmosolyogtató okokkal – kimentették magukat, így nélkülük folyt a tárgyalás. Bodnár indítványozta Bánki Erik meghallgatását is, a Fidesz legbefolyásosabb baranyai parlamenti képviselője ugyanis épp a buszvásárlás idején járt Hollandiában. A bíróság Bánki idézéséről még nem döntött.

A hétfői tárgyalási nap meglepetése volt, hogy Paiger mellett feltűnt egy új, fővárosi ügyvéd, Gyalog Balázs. Paiger – akkor kérdésünkre válaszolva – azt mondta, hogy egy meg nem nevezett ember tanácsára fogadta fel a jóhírű ügyvédet, s azért tette ezt, mert szeretne már túl lenni a peren. Azt is elismerte, hogy Gyalog Balázs ügyvédi díját nem ő fizeti. Ám, hogy ki, azt nem árulta el. A történet azért nehezen értelmezhető, mert Paiger ellen eddig érdemi bizonyíték nem hangzott el a bíróságon, vagyis a volt igazgató nyerésre áll, így új ügyvédhez forduló szorongása alaptalannak tűnik.

Csütörtökön újabb tanúk meghallgatásával folytatódott tárgyalás, s a nap végén Paiger új ügyvédje, Gyalog Balázs bejelentette, hogy nem kívánja megidézni a perben Bánki Eriket. Ezt hallva Bodnár Imre felállt, és elmondta, hogy rá már itt nincs szükség, s immár nem ügyvédje az elsőrendű vádlottnak.

A tárgyalás után beszéltünk Paigerrel, de akkor ő nem akart nyilatkozni. Megkérdeztük Bodnár Imrét és Gyalog Balázst is, de ők – az ügyvédi titoktartásra hivatkozva – nem beszélhettek az ügyről.

A csütörtöki történés számos találgatásra adhat okot Pécsen. A város közéletében jártas helybéliek már eddig is úgy gondolták, hogy nem a buszbotrány meghatározó tetteseit vádolták meg. Az utolsó pernap erősítheti ezt a gyanút. A jelek arra utalnak, hogy a város és a megye fideszes politikusai tartanak a pertől. Erről vall, hogy nem jöttek el a bíróságra tanúként, és Bánki visszamondott megidézési szándéka is erre utal. Bánki helyzete azért is kínos, mert egyik volt üzleti partnere, a Németországban élő P. Endre volt a per harmadrendű vádlottja, aki 170 millió forint értékű eurót kapott a buszok közvetítéséért, holott ebben a munkában nem vett részt. P. Endre elismerte a bűnösségét, és visszafizette a pénzt, így az ő ügyét lezárták, felfüggesztett szabadságvesztést kapott. Ettől még marad a kérdés, hogy miért épp Bánki ismerőse kapott munka nélkül pénzt? A kérdés egyelőre kérdés marad, hisz Bánkit most nem idézik meg.

Ám Bánki ettől még nem nyugodhat meg, hisz a perbe már korábban belépett – megkárosított sértettként – a Tüke Kft., s a cég ügyvédje várhatóan kéri majd Bánki megidézését. Azért prognosztizálható ez, mert 2019-ben – többek között épp a buszbotrány miatt – az összefogó ellenzék Pécsen nagy győzelmet aratott az önkormányzati választáson, s az új városvezetés nyilván tisztázni szeretné, hogy kik voltak a baranyai megyeszékhelynek kárt okozó buszbeszerzés kiagyalói és haszonélvezői.