oltások;

2021-12-04 06:40:00

„Soha véget nem érő” oltástörténet

A kormány által meghirdetett oltási akcióhét első hetéhez képest most, a második héten láthatóan megcsappant az oltások iránti igény, vagy a kormányzati kommunikációban előszeretettel használt fordulattal élve: az oltakozási kedv.

 – Mindenképpen el akarom kerülni, hogy bekerüljek egy magyar kórházba - mondja az oltás legfőbb indokaként a harminc körüli Vera, aki édesanyjával érkezett beadatni a harmadik adagot a Rókus Kórház Stáhly utcai rendelőjébe. És persze meg akarom védeni a környezetemben élő veszélyeztetetteket is, teszi még hozzá. Mindketten ragaszkodtak az mRNS-alapú vakcinához, mert sokat utaznak és azzal mindenhova lehet menni. Vera azt mondja, ettől az sem tántorítja el, hogy a Pfizer vakcinájától három napig úgy érezte magát, mintha drogot vett volna be.

Az egész procedúrával 20 perc alatt megvoltak, ami nem csoda, mert a kormány által meghirdetett oltási akcióhét első hetéhez képest most, a második héten láthatóan megcsappant az oltások iránti igény, vagy a kormányzati kommunikációban előszeretettel használt fordulattal élve: az oltakozási kedv. A Rókusnál így továbbra is használaton kívül búslakodik a katonai sátor, amely előtt korábban hosszú sorok kígyóztak. Az oltópontot is rég áthelyezték a rendelőbe, az egyszerre érkező legfeljebb 20-30 ember a váróban is kényelmesen elfér, úgysem sok időt töltenek ott.

Az érdeklődés csökkenése az összesített adatokból is látszik: az oltási akcióhét első napjától két-háromszorosára - napi 14-15 ezerre - ugrott azoknak a száma, akik felvették az első oltást. Ezen a héten viszont az oltási akcióhét előtti szintre vagy kicsit afölé, 6-7 ezer körülire esett az első vakcinát felvevők napi száma. A második oltásra érkezők száma kis mértékben emelkedett az első oltási akcióhéten (napi 6-7 ezerre), de erre a hétre a „szokásos” 3-4 ezerre süllyedt vissza. A döntő többség a harmadik oltást adatta be, múlt hét hétfő óta összesen több mint 775 ezren.

Az egyik fővárosi intézményből származó információnk szerint az oltási akcióhét első napjaiban sok hajléktalan oltatta be magát először, ők eddig nem tudtak regisztrálni az interneten. Egy másik intézmény dolgozója lapunknak úgy fogalmazott: az a baj, hogy a héten már nem nagyon jönnek első oltásra jelentkezők. Szerinte aki korábban beoltatta magát, az úgyis eljön az ismétlő vakcináért, de aki az oltási hét elején sem adatta be az elsőt, az valószínűleg ezután sem fogja.

A Péterfy utcai kórházban is inkább feliratok segítenek megtalálni az oltópontot, mert sort itt is hiába keresünk. A többség a harmadik oltásért jött, Kunfi Bence is, viszont ő már nagyon unja. A huszonéves egyetemista szerint “elég gáz”, hogy alig egy éven belül a harmadik oltást kapja, mikor korábban arról volt szó, hogy ha meglesz az oltás, minden megoldódik.

– Remélem, nem fogunk még évek múlva is koronavírus elleni oltásokat kapni, most viszont „soha véget nem érőnek” néz ki a történet. De akárhányszor is kell, kénytelen lesz újraoltatni magát, mert egyre több helyre kell védettségi igazolvány, főleg az utazáshoz – mondja.

Az igazolványhoz kötött szabad mozgás kényszerítette rá Attilát is, hogy beoltassa magát, ő az első oltásra érkezett a Honvédkórházba. Itt még mindig két helyen várják az embereket, egyik kapunál csak a regisztráltak, a másiknál az időpont nélkül érkezők is oltathatják magukat. A csak a keresztnevét vállaló Attila a rossz kapuhoz ment először, séta közben mérgelődve mondja, hogy egyáltalán nem akarta beoltatni magát, de mivel már lassan sehova nem lehet menni védettségi igazolvány nélkül, nincs más választása. Ő nem érezte sem magát, sem a környezetét veszélyben, mégis maszkot visel, tartja a távolságot, nem tagadja a járványt és azt sem gondolja, hogy csipet ültetnek bele, ám szerinte az emberek “túl vannak paráztatva”. Szeretne végre utazni is, és egyáltalán nem tetszik neki, hogy ehhez egy újabb okmány kell.