Izrael;4iG Nyrt;Spacecom;

2021-12-05 12:24:33

Aggódik Izrael Orbánék vásárlása miatt

Izraeli védelmi tisztviselők határozottan tiltakoztak az ellen, hogy az izraeli kommunikációs műhold-üzemeltető, a Spacecom 51 százalékát eladják "az Orbán köreihez tartozó" 4iG-nek.

Az izraeli Hárec napilap szerint az ország védelmi minisztériumát állítólag meglepte, hogy az Amos nevű izraeli műhold szolgáltatásait forgalmazó izraeli cég még júniusban bejelentette, szándéknyilatkozatot írt alá a 4iG nevű magyar vállalattal.

A lap emlékeztet rá, hogy a 4iG Mászáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik, aki – mint a lap fogalmaz – „Orbán Viktor miniszterelnök közeli munkatársa”. (Mészáros egyébként már nem tulajdonos, mert a cégét 2020-ban kivásárolta a 4iG-ből Jászai Gellért.)

Az üzlet véglegesítéséhez az izraeli biztonsági hivatalok hozzájárulására is szükség van. Ezek azonban aggódnak a Spacecom magyar kézbe kerülése miatt, mert az izraeli vállalatot fontos „stratégiai biztonsági eszköznek” tekintik. A cég ugyanis szolgáltatásokat nyújt az izraeli kormány minisztériumai és különböző biztonsági ügynökségei számára.

A fő aggodalom az, hogy az Amos műholdak tulajdonjogának átruházása kárt okoz Izrael egyik stratégiai eszköze számára, és ahhoz vezethet, hogy az izraeli állampolgárokról, a kormányminisztériumokról és a különböző biztonsági ügynökségekről szóló titkos és érzékeny anyagok, ahogy a lap írja, „szélsőséges elemek kezébe kerülnek”.

A biztonsági tisztviselők azt is gyanítják, hogy maga Orbán áll a vásárlás mögött, tette hozzá a Hárec.

Egy, a részleteket ismerő védelmi tisztviselő hozzátette, hogy a stratégiai fontosságú eszközök – például a haifai kikötő, az élelmiszeripari vállalatok és a Tel-Aviv metropoliszban épülő villamossínek - kínai vállalatoknak történő eladása óta döntés született a politika megváltoztatásáról. A tisztviselő szerint ennek értelmében nem fogják lehetővé tenni, hogy egy külföldi ország 20 százaléknál nagyobb részesedést vásároljon egy stratégiai jelentőségűnek minősített izraeli konszernben.

A Spacecom válaszul közölte, a vállalat „együttműködik az illetékes szervekkel, hogy megkapja az engedélyeket, ahogyan azt a törvény előírja”.

A vállalat bejelentette, hogy június 13-án írt alá szándéknyilatkozatot a 4iG-vel a nagyszabású üzlet előtt, amelynek keretében a magyar cég 69,9 millió dollárért megvásárolja a Spacecom részvényeinek több mint felét, vagyis a vállalat tulajdonjogát.

A Spacecom jelentős adóssággal küzd, csak 2021 első kilenc hónapjában 11 millió dolláros veszteséget halmozott fel. A cég kasszájában mindössze 96 millió dollár van - a 4iG mégis felajánlotta, hogy a részvények értékének 190 százalékáért megvásárolja a részesedést.

A magas ár oka vélekedések szerint az, hogy a magyar társaság vásárlása nyomán Orbán Viktor irányítást szerezhessen a kommunikációs műholdak felett.

A magyarok, írj a lap, a jelek szerint rájöttek, hogy az üzlet még nem zárult le, és hogy az izraeli biztonsági intézményrendszer akadályokat gördít a véglegesítés elé, ezért felbérelték Israel Bachar stratégát, aki Benni Gánc védelmi miniszter tanácsadója volt. A magyarok azt szeretnék, ha Bachar PR-szempontból népszerűsítené az üzletet Izraelben, de a részleteket ismerők úgy vélik, hogy Bachart többek között arra kérik, hogy kapcsolatait felhasználva lobbizzon a döntéshozóknál.