gyógyszer;online vásárlás;csomagküldés;

Pofon a patikai innovációnak

Január elsejétől a vény nélküli készítményeket csak gyógyszerész vagy gyógyszertári szakasszisztens szállíthatja házhoz. Megoldhatatlan feladat.

Ma még dr. Hertelendy Márta egy országot juttathat személyre szabott, saját készítésű gyógyszereihez a kis patikájából. Az ilyen patikai csomagküldést tiltó törvény miatt az újévtől már csak egy szűk réteget tud majd kiszolgálni. Beszélgetésünkből az is kiderül, hogy nemcsak a kereskedelem modernizációját veti vissza az új jogszabály, hanem a gyógyszerészi innovációnak sem tett jót.

Dr. Hertelendy Márta tíz éve készít saját receptúra alapján úgynevezett magisztrális készítményeket. Termékeit saját webpatikájából – ami a „Dr. Hertelendy féle egyedi magisztrális gyógyszerkészítmények” nevet viseli – juttatja el pácienseinek. Ma már ez jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy fenn tudja tartani egy kis faluban a patikáját. „Ha nem sikerül kitalálni valamiféle megoldást a törvény teremtette helyzetre, bezárhatom az egészet” – mondja Hertelendy Márta.

Története banálisan kezdődött: barátnője arra kérte, keverjen valami hatásos krémet az akkor 3 éves kislánya ekcémás bőrére. A „próbamunka” hatalmas siker lett, a kislány elhagyhatta a szteroidos kezelést.

– Az ekcéma-ellenes krémek az egyik fő terápiás területem, de az ízületi krémektől a sarokrepedezésig száznegyvenvalahány saját receptúrájú készítményem van. Mivel egyedi magisztrális gyógyszerekről van szó, a forgalmazásuk legnagyobb nehézsége, hogy nem lehet őket tovább értékesíteni. Nem adhatom el ezeket másik patikának, közvetlenül a beteghez kell őket eljuttatnom. Ha nem lenne közforgalmú gyógyszertáram, nem is árulhatnánk a Dr. Hertelendyt.

Hosszú út vezetett a krémek piaci sikeréig. „Még 2015 decemberében beadtam egy kutatás-fejlesztési pályázatot, amivel egy 50 százalékos finanszírozást nyertem: 53 millió forintot kaptam, a másik felét magamnak kellett előteremtenem. A pályázati pénzért cserébe azt vállaltam, hogy 120-féle magisztrális gyógyszert fejlesztek. Két évig tartott, hogy a meglévő gyógyszertárat alkalmassá tegyük a magisztrális készítmények gyártására. Ez idő alatt az ingatlant a falakig visszabontottuk. A felújítással lett normális méretű labor, megfelelő raktárak, öltöző, iroda, étkező, két fürdőszoba. A webshop-kiszolgáló helyiségek mellett egy beteggondozót is kialakítottunk, ami az officinából nyílik. Az online kereskedést 2018 októberében indítottam. Ez az elején nagyon küzdelmes volt, mert gyógyszerészként semmit nem tudtam a webshopok felépítéséről és üzemeltetéséről. Azóta megtanultam, sőt a weblapra kerülő szövegeket is magam írom. Naponta több tucat vásárlóm van. Ám most ennek a sikertörténetnek a törvény minapi módosítása véget vet. A készítményeim gyógyszernek minősülnek, ezért januártól azokat futárszolgálattal nem juttathatom el a pácienseimnek. Ha a webshopon kiszállítást vállalnék a jövőben is, akkor azt szakszemélyzettel kellene megoldanom. Azaz nekem vagy az asszisztensemnek kellene autóba ülünk és teríteni a termékeinket szerte az országban. Vagy várhatnék arra, hogy mindenhonnan ideutazzanak a páciensek a Veszprémmel szomszédos kis falusi patikámba, átvenni a csomagjukat. Egyik sem tűnik életszerű, kivitelezhető változatnak. Elképzelni sem tudom, hogyan juttatnám el innen, Hajmáskértől másnapra a megrendelőimhez a rendelést, miközben vannak olyan páciensek is, akik helyrajzi számra, tanyára kérik a gyógyszereiket. Ezt a távolságot fizikai képtelenség egy embernek egy nap lejárni, gyakorlatilag az egyetlen szakasszisztensemmel kivitelezhetetlen.”

Dr. Hertelendy Márta a problémájával nincs egyedül, ő maga 60-70 ilyen patikai kisvállalkozásról tud. Néhány napja Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója azt mondta: az elmúlt időszakban nagyon sok, összesen több mint 500 patika fogott bele az internetes gyógyszerforgalmazásba. Azaz minden ötödik gyógyszertárnak van már ilyen engedélye, és végzi ezt a tevékenységet. Az elmúlt két-három évben 50-80 százalékkal növekedett az internetes gyógyszerforgalom. Havonta körülbelül 150 ezer megrendelés érkezik a netes gyógyszertárakba, és ez a szám a második, harmadik járványhullám idején 300 ezerre is felment.