átverés;pedagógusbér-emelés;

2021-12-06 06:19:39

Kész átverés

A legtöbben biztosan emlékeznek még a “Kész átverés show” típusú tévéműsorokra, néhány éve Magyarországon is népszerűek voltak, de talán még ma is elcsíphetünk egy-egy ismétlő adást valamelyik sosem nézett tévécsatornán. Jókat nevethettünk, ahogy a gyanútlan “áldozatok” vagy balfék celebek besétálnak a műsorkészítők csapdáiba, és egészen a nagy leleplezésig véresen komolyan veszik az abszolút komolytalant.

Valami hasonló történt az elmúlt hetekben a pedagógus szakszervezetekkel is: egyesítették sztrájkbizottságaikat, határozott, komoly, szakmailag és jogilag is erősen alátámasztott követeléseket fogalmaztak meg, majd mindenre elszántan elindultak tárgyalni az Emberi Erőforrások Minisztériumába, ahol az egyik alacsonyabb szintű tréfamesterrel, a köznevelési helyettes államtitkárral találkozhattak. A forgatókönyv már előre meg volt írva, de úgy kellett tenni, mintha, és néhány viccet be kellett dobni, mint a 30 ezer forintos szakkönyv-vásárlási keret vagy a tanórák 75 százalékának megtartása sztrájk esetén is.

Majd jött az átverés leleplezése, a Magyar Közlönyben kihirdették, 10 százalékos pótlékemelést (ami nem béremelés) kapnak jövőre a pedagógusok, és kész. A szakszervezetekkel erről nem született megállapodás, de nem is volt rá szükség, hiszen a műsor lényege a másik fél csőbe húzása, ami így vált igazán egyértelművé. Ismét, ki tudja, hányadszorra sikerült gúnyt űzni a szakszervezetekből, a pedagógusokból. (A tévés Kész átverés showban, ha jól olvastam, Fekete Pákót nyolcszor is sikerült átverni.)

Csakhogy a szakszervezetek nem ostobaságból, hanem a Fidesz-kormány szája íze szerint átírt törvények nyomására sétáltak be a csapdába. Vagy ezt teszik, vagy nem csinálhatnak semmit. Legalábbis törvényesen. Így sikerült az elmúlt több mint tíz évben egy törvényesített Kész átverés show-vá változtatni az egész országot. A balfék áldozatok pedig mi magunk vagyunk, még ha többen nem jutottak is el ennek felismeréséig. Márpedig a show-nak csak akkor lesz vége, ha Fekete Pákóból végül csak egy marad.